Malatya Valiliği
1 kg un
1 kibrit kutusu yaş maya
2 su bardağı açma payı un
2 su bardağı ılık su
1 paket margarin veya tereyağı
Üzeri İçin:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Biraz susam veya çörekotu
İçi İçin:
300 gr kıyma
750 gr haşlanmış patates (orta boy 4-5 adet)
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Maydanoz
Un, su, tuz ve maya ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
Nemli bir bezin altında mayalanmaya bırakın. Bu arada içi hazırlayın.
İçi için kıymayı biraz su ile ateşe koyun.
Suyunu çekince yağ ile kavurun.
İçine küp şeklinde doğranmış soğan ilave edin ve soğanları hafifçe sarartın.
Salça, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber, doğranmış veya rendelenmiş patatesi karıştırarak ateşten alın. İçine kıyılmış maydanoz karıştırarak soğumaya bırakın.
Mayalanmaya bırakılan hamur, iki katına çıkınca mayalanmış demektir.
Hamuru 2 parçaya ayrın. Birinci parçayı hiç açmadan yağlanmış tepsiye el ile bastırarak eşit kalınlıkta yayın ve yağlayın.
Üstüne içini koyun ve ikinci parçayı aynı şekilde üzerine yerleştirin.
Sonra kömbenin üzerine yoğurtla yumurta karışımı sürdükten sonra haşhaş dökerek pişirin.
Not: Arguvan ilçesinde kadınların iş yoğunluğu olduğu zamanlarda, Hekimhan ilçesinde yapılan kömbeyi tercih ettikleri, bilinmektedir.
|