Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Burdur Yemekleri > Kömbe (Kahramanmaraş) (1 adet - 17,606 defa bakıldı)

Kömbe (Kahramanmaraş)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Kömbe (Kahramanmaraş)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc107159
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2015
1,751 defa indirildi / yazdırıldı




Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan


1 kg un
2 su bardagı yag
1 yemek kasıgı çörekotu
(sekerli yapılacaksa 2-3 su bardagı süt ve yeterince toz seker)
Tuz

Un, yag, tuz ve su ile katı hamur tutulur. Genellikle sekerli ve tuzlu olmak üzere iki tür hamur tutulur. İstenirse sekerli olana süt de katılır. Bunların yanı sıra susam ya da çörekotu katılabilir.
Bundan sonraki islemler çocukların hiç unutamayacakları anılardı: Evin hanımı hamuru yogurduktan sonra çocuklarla birlikte fırına giderdi.
Yumak haline getirilmiş hamur zembillere konarak evdeki ya da komsudan ödünç alınan esege yüklenerek fırına götürülürdü. Küçük çocuk semere bindirilirdi. Fırın olan evde yeterince ekmek tahtası yoksa herkes birer ekmek tahtası götürürdü.
Hamur sahibi hanıma sıra yaklastıgında yumakları zembilden alarak merdanelerle açmaya baslar. Çörekler yaklasık 12-15 cm çapında ve bazlamanın iki kat kalınlıgında olur. Merdaneler desenli oldugundan çörekler de desenli olur. Merdaneler çapraz vuruldugunda kare desenli ya da baklava dilimi desenli bir görünüş ortaya çıkar. Ancak, merdanelerin deseni, çöregin kabarmasını önleyemez. Çörek istenmeyen sekilde kabarır, kabaran yerler yanar ve yerken hosa gitmez.Bunu önlemek için çörekler didiklenir. Didikleme, ”didik” denilen mustalarla yapılır:
5x5 cm’lik bir ahsap 20 cm uzunlukta kesilir. 5x5 cm’lik bir tabanına sık olacak sekilde bassız çiviler çakılır. Tutacak kısımları yuvarlanır. Bu sekilde hazırlanan ve didik denilen mustalarla çöreklerin yüzeyi didiklenir; böylece piserken kabarmaları önlenmiş olur.
Pisen çörekler zembillere konarak evlere götürülür.

Not: Kimi yörelerde Ramazan Bayramına “seker bayramı” da denmektedir. Yarım yüzyıl öncenin Maras’ında “çörek bayramı” da denirdi. Bu bile çöregin eski yıllarda ne denli çok yapıldıgının kanıtıdır.
O zamanlar ramazanın 20’sinden sonra çörek yapımına baslanırdı. Bu iş için kimi evlerin avlularında küçük fırınlar vardı. Ögleyin yakılan fırınlarda kimi gecelerde sahura dek çörek pisirilirdi. Fırınlarda odun yakılırdı. O yıllarda çörek denmez, kömbe denirdi.
Çörek her zaman yapılıp yense de özellikle ramazan ayının son günlerinde yapılarak bayramda hosafla konuklara ikram edilirdi. Ama simdilerde yıl boyunca çörek yapılmakta, Maras’lıların vaz geçemeyecekleri bir yiyecek sekline gelmiş bulunmaktadır. Simdilerde yapılan çörekler artık bir sektör durumunda olup, çagdaş fırınlarda titizlikle pisirilmektedir.






Kömbe (Kahramanmaraş) Tarifleri Burdur Yemekleri



(1 adet Kömbe (Kahramanmaraş) 17,606 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort