|
|
Konsantre Meyve Suyu |
|
abbas
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.01.2012
Mesajlar: 105 Şehir: Hatay |
Kısa URL: https://ml.md/lc98673
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2014
1,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Bu ürünlerin ana maddesi taze meyvelerdir. Taze meyvelerin toplam kuru maddesinin %75'i suda çözünür kuru maddedir (Brix oranı). Meyvelerin kuru madde düzeyi özel yöntemlerle %10-20'den %68-72'ye kadar yükseltilerek konsantre hale getirilir. Özel olarak 100 kg. meyve suyunda 15-20 kg. arasında değişen miktarda konsantre elde edilmekte ve meyve suyunun hacim ve ağırlığı 5-7 misli azaltılmış olmaktadır. Böylece hem ambalajlama hem de taşıma giderleri asgari indirilerek ekonomik hale getirilmektedir.
Meyve suları içindeki meyve suyu konsantresi oranına göre farklı isimler alır. Meyve suyu, nektar, meyveli içecek ve aromalı içecek.
Gıda Kodeksi'ne göre meyve suları yüzde yüz meyveden elde edilir. Nektarlar ise yüzde 2550 arasında meyve içerir.
Meyve suyu ve nektarlarında sadece asit düzenleme görevi olan katkı maddelerinden birkaçı kullanılabilir. Yasal hükümlere göre koruyucu ve renklendirici gibi katkılar içeremezler.
Meyve suları ve nektarlar elde ediliş yöntemlerine ve elde edildikleri meyvenin özelliklerine bağlı olarak farklı oranlarda besin bileşenleri içerirler.
Elde edilen meyvenin tipik renk, tat, koku özelliklerini gösterirler. Bu nedenle meyve suyu ve nektarlar, meyveli içeceklere kıyasla daha doygunluk verirler.
Nektar: Meyveden elde edilen konsantrenin (pulp) az da olsa su ile seyreltilmesiyle üretilir ve içinde en az yüzde 25-50 oranında meyve suyu bulunur. Vişne nektarı yüzde 35, kayısı nektarı yüzde 40, şeftali nektarı yüzde 45, portakal nektarı yüzde 50 meyve suyu içerir.
Meyva suyu konsantresi üretimi (bin ton): Yıllar/Üretim: 1996/280, 1997/290, 1998/320, 1999/280, 2000/305, 2001/310, 2002/330 Kaynak: DPT
Tüketim: 1970li yılların başında meyve suyu tüketimi kişi başına 0.4 lt iken bu oran 1996 yılında 10 kat artarak kişi başına 3.9 ltye çıkmış. Bugün ise bu değer 4.5 lt civarında. Ancak bu rakam dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor. Şayet meyva suyu tüketimi kişi başına Almanyada 41 lt., A.B.D.de 30 lt., Belçikada 21 lt. Ülkemizde meyva suyu tüketiminin az olması; meyvaların yaş tüketiminin tercih edilmesi ve asitli içeceklere olan yoğun ilgiden kaynaklanıyor.
|
|
Konsantre Meyve Suyu Tarifleri Diğer Konular
|
|