Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

KONSERVELEME YÖNTEMLERİ


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


KONSERVELEME YÖNTEMLERİ

bitmeyen şarkı
Editor
Editor

Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc71275
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2012
1,768 defa indirildi / yazdırıldı




Konserveleme için başlıca altı yöntem vardır.

Su küvetinde ağır ısıtma:
Bu yöntemi uygulayabilmek için, kavanozların tümüyle suyla kaplanabileceği derinlikte, içinde tencerenin altı ile kavanozların birbirine değmesini engelleyecek bir tel ızgara bulunan derin bir tencere gerekir. Meyvaları doldurduğunuz kavanozlara soğuk şurup ya da suyu döküp, lastik halkaları kavanozun ağzına yerleştirerek klipsleri sıkınız. (Kullandığınız kavanoz metal kapaklıysa, kapağı kapatıp hafifçe gevşetiniz. Böylece genleşmeye izin vermiş olacaksınız.)
Kavanozları tencerenin içine, birbirlerine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek biçimde yerleştirip, tencereyi kavanozları örtene kadar soğuk suyla doldurunuz. Tencerenin kapağını kapatıp, suyu ağır ateşte ısıtınız.
Bir tahta maşayla konserveleri tencereden alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız. Sudan çıkarır çıkarmaz kavanozların kapaklarını çevirerek ya da bastırarak sıkıca kapatınız. Kavanozları 24 saat ılınmaya bırakınız. İşlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için, vidalı kapakları gevşetiniz (klipsli kavanozlar kullandıysanız klipslerini çıkarınız). Kavanozları kapaklarından tutup, dikkatlice 1-2 cm kaldırınız. Kapak açılırsa işlem başarısızdır. Bu durumda sterilizasyon yeniden yapılmalı ya da meyvalar 2-3 gün içinde yenilmelidir.

Su küvetinde hızlı ısıtma:
1. yöntemde anlatılan yolu izleyiniz. Ancak bu kez soğuk su ya da şurup yerine sıcak (yaklaşık 60° C) su yada şurup kullanmanız gerekir. Tenceredeki su da sıcak (50° C) olmalı, işlem başladıktan 25-30 dakika sonra kaynama noktasına (90°C) yaklaşıp, kaynama süresince bu ısıda kalmalıdır.

Düdüklü tencerede konserveleme:
Bu yöntemi uygulayabilmek için, adından da anlaşılacağı gibi, bir düdüklü tencere gerekmektedir.
Tencerenin dibine bir tel ızgara yerleştirdikten sonra, tencereye büyüklüğüne göre, kavanozları örtecek kadar kaynar su ve tencerenin kararmasını önlemek için biraz sirke koyunuz. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, konservenizi hazırlayınız. Tencereyi ateşten alıp, 10 dakika bir kenarda soğutunuz.
1. yöntemde anlatıldığı biçimde kavanozları çıkarıp saklayınız.

Fırın yöntemi 1:
Fırında konserveleme yöntemi, fırının içinde sıcaklık her yerde aynı olmadığı için, sıcaklığın denetlenmesi güç olan bir yöntemdir. Ancak bu yöntem, üzümler ve koyu renkli meyvalar için oldukça uygundur. (Elma, armut, şeftali, yeşil erik ve domatesler için bu metodu kesinlikle kullanmayınız.)
Önce, fırınınızı hafifçe (130° C) ısıtınız. Meyvaları yıkanmış ve durulanmış kavanozlara doldurunuz. (Su ya da şurubu eklemeyiniz.) Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp, kavanozları tepsiye yerleştirdikten sonra, tepsiyi fırının orta katına sürünüz. Sözgelimi birer kg'lık iki kavanoz için gerekli süre, yarımşar kg'lık dört kavanoz için gerekli süreye eşittir.)
Kavanozları teker teker fırından çıkarıp, ısıya dayanıklı bir tezgaha koyunuz. İçlerine şurubunu (yada domatesler için salamurasını) döküp, kapaklarını kapatınız. Kavanozları 24 saat ılınmaya bıraktıktan sonra, serin ve karanlık bir yere kaldırınız.

Fırın yöntemi 2
Bu yöntemle tüm meyvalar konservelenebilir. Önce, fırınınızı hafifçe (150° C) ısıtınız. Yıkanıp durulanmış kavanozları meyvayla doldurup, kaynar su ya da şurubu üstlerine dökünüz. Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp kavanozları 5'er cm arayla üstlerine yalnız kapaklarını koyup halkayla sıkıştırmadan tepsiye diziniz. Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip, konserveyi hazırlayınız. İşlem bittikten sonra kavanozları fırından alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız. Halka yada klipsleri takıp kavanozları iyice kapatınız. 24 saat ılmmaya bıraktıktan sonra serin ve karanlık bir yere kaldırınız.

Meyva özü ya da salça çıkarma:
Sert yada yumuşak, haşlanmış tüm meyvalar için bu yöntem en elverişli olanıdır. Sözgelimi, Sonbahar elmaları ya da fazla olgunlaşmış erikler bu yöntemle konservelenebilir.
Önce, meyvayı çok az suda ve dilerseniz bir parça şeker ekleyerek kaynatınız. (Domatesleri haşlarken, 2 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz katarak kokusunun çıkmasını sağlayınız.) Genleşmeyi gözönüne alarak , kapakları ya da klipsleri hafifçe gevşek bırakınız.
Kavanozları 1. yöntemde anlatıldığı biçimde bir tencereye yerleştirip, üstlerini kaynar suyla kaplayınız. Domatesleri 10, meyvaları ise 5 dakika kaynatıp, 1. yöntemde anlatıldığı biçimde saklayınız.






KONSERVELEME YÖNTEMLERİ Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(1 adet KONSERVELEME YÖNTEMLERİ 32,414 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort