Doç. Dr. S. Dilek YALÇIN ÇELİK
Bilinen geleneksel Osmanlı tatlıları, helva, revani, tulumba, baklava, kadayıf burada yapılmaktadır. Geleneksel Türk tatlıları arasında sütlaç (süliyaş), misafirlere ikram edilen önemli bir tatlı olma özelliğini korumaktadır. Reçel, pelte yapımı yaygındır. Kışlık ihtiyaçları karşılamak amacıyla, yörede yetişen yemişler arasından (erik, vişne, elma gibi) yapılmaktadır. Zaman zaman kimi meyveleri bir arada harmanlayarak marmelat yapmak usulünün uygulandığı görülmektedir. Aşure, buradaki malzemenin çeşitliliği göz önünde tutulduğu zaman Türkiyedekinden oldukça farklıdır. Süt ve buğday, ana malzemeyi oluşturmakta, üzüm, fındık ya da ceviz ile çeşitlendirilmektedir. Bölgenin tipik tatlıları süt ile yapılan tatlılardır. Sütlaç dışında yapılan süt tatlılarında, muhallebi şeklinde pişirilen tatlıları, şerbet ile tatlandırma yolu tercih edilmektedir.
Tatlı, Kosova mutfağında sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Ayrıca tatlı tüketiminin bu kadar fazla olmasında özel günlerin de etkisi bulunmaktadır. Özellikle bayramlarda, düğünlerde ve misafir ikramlarında tatlı yedirmek adet olarak kabul edilmektedir.
|