Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Kosta Rika Mutfağı (1 adet - 682 defa bakıldı)

Kosta Rika Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Kosta Rika Mutfağı

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc160175
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2021
738 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Kosta Rika Mutfağının yerel mutfak kültürü ve İspanyol Mutfağının derlemesi olduğu netlikle göze çarpar. Bu mutfak kültüründe özellikle Afrika'dan getirilen kölelerin beraberlerinde taşıdıkları yeme alışkanlıkları ve malzeme kullanımının etkisi yüksektir. Kosta Rika'ya İspanyollar'ın gelişinden önce yerel halk endemik hayvanları avlayıp balık­çılıkla besleniyordu. Yine bölgenin mikro iklimsel avantajlarından kaynaklanan bitki çe­şitliliği de önemli bir beslenme kaynağıydı. Özellikle bölgenin endemik bitkilerinden olan mısır ve fasulye türleri protein ve enerji kaynağı olarak sıklıkla kullanılmaktaydı. Bugün de bu kullanım motifi geçerliliğini sürdürmektedir. Kosta Rika mutfak kültüründe mısır­dan yapılan "tortilla", mısır ekmeği ve "tamales" önemli besinler arasındadır. 1502-1560 yılları arasında İspanyol kâşiflerin ilk akınlarında büyükbaş hayvancılık Kosta Rika'ya yayılmıştır. Yine o yıllarda Avrupa kıtasına ait pek çok meyve, sebze tahıl ülkeye getiril­miştir. Portakal, çilek, marul, şeker kamışı, pirinç, buğday ve ekmek bunların bazılarıdır.
Kosta Rika Mutfağı denince akla öncelikle "Gallo Pinto" gelir. Gallo pinto (çilli horoz), Afrikalılar'ın bölgeye gelmelerinden sonra o yöreye özgü bir kavram olarak kullanılmıştır. Adı, içinde bulunan siyah veya kırmızı fasulyeyle beyaz pirincin karışımından aldığı renk farklılığından gelmektedir. Yine "guineo" önemli bir üründür. Olgunlaşmamış bir muz tü­rünün değişik kullanımlarını ifade eden bu kavram, mutfak uygulamalarında yerini alır. Özellikle yüksek demir içeriği sayesinde bazı anemilerde doğal destek olarak kullanılır.
Karayip ülkeleri ve çoğu Orta Amerika ülkesi teknikler ve kavramlar bakımından İspanyol, İngiliz, Fransız ve yerli kültürlerin etkileriyle şekillendiğinden genellikle o mutfak kültürüne özgün ifadeler ülkelerin kendi dillerindeki diyalektlerine göre farklılık gösterir. Örneğin, yıl boyunca hiç solmayan bir bitki olan "ake" bitkisi (orijinal adı: Ackee), "Akii" olarak, bir yemiş türü olan "naseberry", "nees-berry" olarak, papaya meyvesi, "paw paw" olarak, demirhindi meyvesi (orijinal adı: tamarind) "tamrine" olarak adlandırılır.
Kosta Rika'da kutsal hafta olarak adlandırılan "Semana Santa"da birtakım özel yiye­cekler sunulur. Bunlar arasında, "chiverre empanadas", "fasulye tamales", "hardal tama­les", "peynir türleri", "şeker" ve "tarçınlı empanadas" en öne çıkanlarıdır. Noel sezonunda Kosta Rika'lılar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eyalet fuarlarına benzeyen eğlenceler düzenler. "Fiestas Civicas" adı verilen bu etkinliklerde "gallos", genellikle tatlandırılmış mısır ve patates ezmesiyle karıştırılmış tavuk, pirinç, zeytin, havuç, bezelye ve acı biberle doldurulan, kare şekli verilerek mısır yaprağına sarılarak hazırlanan "tamales"ler, "chicharrones" ve "chorrads" kolaylıkla bulunan yemek türlerindendir. Birçok şehrinin adı Hristiyan azizlerinden gelen Kosta Rika'da yine "tamales", "tavuklu pilav", "pirinçli puding" ve "churros" önemli yemeklerdendir. Toplumsal günler içinde doğum günleri, 15. yaşgünü kutlaması "quinceanos", düğünler ve dini toplantılar vazgeçilmez etkinliklerdendir.
Kosta Rika'da öğünler sabah kahvaltısı, kuşluk yemeği, öğle yemeği, akşam yemeği ve öğ­leden sonra çayı olmak üzere şekillenmektedir. Kahve, pallo pinto, yumurta ve kek türleri klasik olarak Kosta Rika kahvaltısında tüketilen yiyeceklerdir. Kuşluk vaktinde kahveye biraz ekmek ve taze meyveler eşlik eder. Öğle ve akşam yemeklerinin ağırlıkları birbir­lerine yakındır ve genellikle pilav türleri, fasulye yemekleri, dana ve kümes hayvanlarından ağırlıklı olarak yararlanılır. Ana yemeklere domates, patates, lahana salatası ve kızartılmış yabani muz ilave edilebilir. Çay saatleri öğleden sonra kahve ve ekmek veya kek çeşitleriyle geçiştirilir.
Kosta Rika Mutfağı'nda dana ve tavuk etleri en çok yenilen protein kaynaklarıdır. "Queso turrialba" adı verilen bir tür beyaz peynir ve özellikle kahvaltılarda ve atıştırmalıklarda kullanılan bir ürün olan "gallo pinto" önemli yiyeceklerdendir. Ağırlıklı olarak bitkisel yağların kullanıldığı Kosta Rika Mutfağı'nda işlenmiş et ürünleri ve yumurta hay­vansal yağların temininde değerlendirilir. Palmiyeye benzer bir bitkinin içinden elde edi­len "palmito", turuncu renkli bir tür Hindistan cevizi olan "pejibaye", "guava", yeşil üzüme benzeyen bir meyve olan "mammon chino", yumurta şekline benzeyen "granadilla" önem­li besin türleri arasındadır. Acı biber sosu olarak bilinen "tabasco" ve salsa lizano" sıklıkla tercih görür. Tatlı olarak çok fazla alternatife sahip olmayan Kosta Rika Mutfağı'nda havuç şekeri "chiverre", sütlü şeker "cajitas" ve portakallı kuru kek "queque seco" popülerdir.
Kosta Rika'da kahve ve eritilmiş şeker kamışından yapılan "agua dulce" meşhurdur. Çeşitli meyve suları, süt ve şekerle köpürtülen ve serinletici olarak servis edilen "frescos"lar ve bitki çekirdeklerinin öğütülmesiye elde edilen aromatik sular "chan", mısır ve kakaodan yapılan, geleneksel olarak tüketilen "pinolillo" ve pirinç ve arpa gibi hububatlardan üreti­len "resbaladena" çok tercih edilen içeceklerdir.






Kosta Rika Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Kosta Rika Mutfağı 682 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort