Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
800 gram (4 dilim halinde) kılıç balığı,
80 gram margarin yağı,
2 limon,
1 körpe havuç,
1 sap kereviz,
1 baş soğan,
1 desilitre krema,
yeteri kadar un,
karabiber ve tuz,
1-2 dövülmemiş karabiber.
Yapımı:
Balık dilimlerini bir güvece düzenli bir biçimde yerleştirmeli. Bunların üstünü örtecek kadar soğuk su döktükten sonra yarım limonun suyunu, üstü kazındıktan sonra yuvarlak dilimlere doğranmış havucu, temizlenmiş bir sap kerevizi, ortadan ikiye doğranmış soğanı, bir _ iki dövülmemiş karabiberi ye yeteri kadar tuzu katıp kabı ateşe oturtmalı. Güveçteki su kaynamaya başlayınca balığı beş dakika haşlamalı, bu sürenin sonunda delikli bir tevzi küreğiyle balık dilimlerini süzerek kaptan çıkarmalı. Güveçtekiieri de bir tülbentten geçirerek süzmeli. 50 gram margarin yağını bir güveçte eritmeli. Yağ kızınca, bir kenara konmuş olan haşlanmış balıkları una bulamalı ve bu yağın içine atıp her iki yanlarını nar gibi kızartmalı. Kızaran balıkları servis tabağına yanyana dizip sıcak bir yerde tutmalı. Tuzunu ve karabiberini serpmeli, gezdirerek limonun suyunu dökmelî. Kalan margarin yağını bir kuşanede eritmeli. Yağı tahta kaşıkla çabuk çabuk karıştırırken unu serperek katıp yağa yedirmeli. Yağlı unu iki - üç dakika karıştırarak kavurmalı. Sonra, buna 1/4 litre kadar süzülmüş balık salçasını sicim gibi ince akıtarak yedirmeli. Balık suyunun katılıp yağlı una yedirilmesi sona erince çırpılmış kremayı azar azar katmalı ve yavaş yavaş karıştırarak bu salçayı beş dakika kadar kaynatma!ı. Sonra bu salçayı sıcak bir yerde tutulan balık dilimlerinin üzerlerine gezdirerek dökmeli. Balıkların çevresine sote edilmiş havuç veya börülce ya da çalı fasulyesi koyup servis yapmalı.
|