Nursen Turan
Günlük konuşma dilimize "Kulakların Çınlasın, Kulaklarını Çınlattık" gibi sıradan bir deyim girmiştir. Birinden bahsederken, sevgi ve özlemin ifadesi olarak kullandığımız bu söz, aslında çok ciddi bir sağlık sorunudur.
Ulus Devlet Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Uğur Yıldız, "Kulak Çınlaması" sorununun her 5 kişiden birinde görülen önemli bir hastalık ol duğunu belirterek, bu hasta lığın başka ciddi hastalıkların da habercisi olabileceğine dikkat çekti.
Dr. Uğur Yıldız, Kulak Çınlaması, tıp dilindeki adıyla "Tinnitus" olan bu hastalığın, tedavi edilmemesi halinde insanın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini kaydederek, "Genellikle orta yaş ve ileri yaşlarda görülen bu hastalığın ortaya çıkmasının bir çok nedeni vardır" dedi.
Dr. Yıldız'ın, Kulak Çınlaması hakkındaki sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
-Kulak Çınlaması nedir?
Dışarından herhangi bir ses ve uyaran olmadığı halde algılanan seslere kulak çınlaması diyoruz. Bu çeşitli frekanslarda düzensiz seslerden ve uğultudan oluşur. Hastalar bunları zil sesi, düdük sesi, şelale sesi, uğultu gibi sesler olarak duyarlar.
-Kulak Çınlamasının nedenleri nelerdir?
İşitme azlığına yol açabilecek her problem, çınlamaya neden olabilir. Kulak yolunu tıkayan kulak kiri, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı, kulağın yüksek sese maruz kalması, kulağa zarar verecek antibiyotik kullanılması, uzun süre aspirin alımı, kulak ve kafa travmaları, otoskleroz ve Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak hastalıkları, çene eklemi bozuklukları, yüksek tansiyon, damar sertliği, iç kulak ve beyin sapı tümörleri ile pek çok farklı sebep çınlamaya yol açabilir.
-Kulak Çınlamasının etkileri nelerdir?
Bu hastalığın kişiye doğrudan bir zararı olmaz ancak çınlamayı oluşturan sebep zarar verici olabilir. Bu nedenle her çınlamanın nedeni araştırılarak, hastalık ortaya konulmaya çalışılmalıdır. Bazı kişilerde çınlama sebebi ne olursa olsun çok ciddi psikolojik etkilere yol açar. Bunların arasında depresyon, anksi-yete, dikkat bozukluğu, uyku problemleri ve intiharı sayabiliriz.
-Kulak Çınlaması tedavisi nasıl yapılır?
Çınlaması olan bir hastada ilk yapılması gereken şey ayrıntılı bir tıbbi hikaye alımı, muayene ve tetkikler ile çınlamanın sebebinin ortaya konulmasıdır. Çınlama, ancak çınlamayı oluşturan sebep tam olarak tespit edilip ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilebilir. Her çınlama tümüyle ortadan kaldırılamasa da her hastaya yardım etmek mümkündür. Hastalarda çınlamanın sağlığa bir tehdit oluşturmadığı gösterilir ve endişe ortadan kaldırılırsa hasta bir süre sonra çınlamayı algılamamaya başlayacaktır. Özellikle, iltihaplanmadan kaynaklanan kulak çınlaması ihmal edilmemelidir.
|