Kullanılacak malzeme (8 kişi için):
24 kurutulmuş kayısı,
1 yumurta akı,
120 gram has beyaz un,
2 desilitre su,
1 kaşık oda ısısında erimiş tereyağı,
1 baş karanfil,
rendelenmiş bir limon kabuğu parçası,
24 ayıklanmış badem içi,
100 gram pudra şekeri,
bol zeytinyağı,
bir çimdik tuz.
Yapımı:
Unu elekten geçirerek bir kâseye boşaltmalı. Buna tuzu katıp karıştırmalı. Unu tahta kaşıkla karıştırırken önce erimiş tereyağını sonra da ılık suyu azar azar döküp una yedirmeli. Unu topaksız bir bulamaç haline getirince buna çırpılarak kar köpüğü haline getirilmiş yumurta akını katıp yedirmeli. Bu işleri yapmadan önce kayısıları bir kuşarîeye koymalı. Üzerlerini örtecek kadar su koymalı. Bir baş karanfili ve rendelenmiş limon kabuğunu da kattıktan sonra kuşaneyi ateşe oturtmalı. Kayısılar kabarıp pişince bunları sudan çıkarmalı. İçlerinde çekirdekleri varsa bunları çıkarmalı. Çekirdek yerlerine birer ayıklanmış badem içi yerleştirmeli. Kayısılara badem içlerini yerleştirdikten sonra bunları bulamaca batırmak ve kaynamakta olan zeytinyağının içine atıp nar gibi kızartmalı. Sonra süzerek yağdan çıkarıp servis tabağına yerleştirmeli, üzerlerini pudra şekeriyle örtüp servis yapmalı.
|