6 dana bonfilesi (her biri 2,5 cm kalınlığında)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı rafine yağ
2 orta boy soğan (doğranmış)
120 gr mantar (silinmiş ve dilimlenmiş)
2 su bardağı et suyu ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1/2 kg kabak (2,5 cm kalınlığında dilimlenmiş)
12 kuşkonmaz (haşlanıp, süzülmüş)
30 gr (2 çorba kaşığı) unlu tereyağı
Orta boy bir tencereye tereyağı ve zeytinyağı koyup, orta ateşe oturtunuz. Yağ kızınca dana bonfilelerini ekleyip, her iki yanlarını 2-3 dakika, bonfilelerin her tarafı kızarıncaya kadar pişiriniz. Delikli kepçeyle bonfileleri bir tabağa çıkarıp, sıcak kalmalarını sağlayınız.
Soğanları tencereye koyup, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, renkleri pembeleşinceye kadar kavurunuz. Mantarları ekleyip, sık sık karıştırarak kızartınız. Et suyu ya da tavuk suyunu, tahta bir kaşıkla karıştırarak katınız, tuz, biber ve dereotunu ekleyiniz. Dana bonfilelerini yeniden tencereye koyup, ateşi iyice kısarak 15-20 dakika, ete bıçak batırılınca yumuşak gelinceye kadar ağır ateşte pişiriniz.
Bu arada kabakları hazırlamak için, orta boy bir tencereye 5 su bardağı su koyup, orta ateşte kaynatınız. Kaynayınca kabakları ekleyip 10-15 dakika, kabak dilimleri biraz yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, kabak dilimlerini süzgeçte süzünüz. (Pişme suyunu atınız.) Kabakları ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, sıcak kalmalarını sağlayınız.
Bonfileler pişince delikli kepçeyle çıkarıp, kabak dilimlerinin üstüne döşeyiniz. Kuşkonmazları tencereye koyup, 3 dakika pişiriniz. Delikli kepçeyle kuşkonmazları çıkarıp bonfilelerin üstüne yerleştirerek, sıcak kalmalarını sağlayınız.
Unlu tereyağı tenceredeki karışıma azar azar ve tahta kaşıkla sürekli karıştırarak katıp, sos kaynayıp biraz koyulaşıncava kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, sosu kaşıkla servis tabağındaki yemeğin üstüne dökerek servis ediniz.
|