12 dilim için MALZEME
Hamur:
100 g süzme yoğurt,
1 küçük yumurta,
2 çorba kaşığı sıvı yağ,
150 g un,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
yarım tatlı kaşığı tuz.
Üstü:
500 g lahana,
2 baş soğan,
2 ekşi elma,
25 g şeker,
40 g tereyağı,
2 diş sarımsak,
2 çorba kaşığı tatlı kırmızı biber,
beyaz biber,
1 çorba kaşığı elma sirkesi,
1 bağ maydanoz,
250 g Emmental tipi sert peynir,
3 yumurta,
200 g ekşi krema.
1. Yoğurdu yumurta ve sıvı ypğ ile karıştırın, kalan malzemeleri katın ve hamur yoğurun. Hamuru folyoya sarın ve 30 dakika dinlendirin.
2. Lahananın dış yapraklarını ayıklayın. Lahanayı dörde bölün, ortadaki kökünü çıkarın, kalanları ince kıyın. Soğanları ayıklayarak küp halinde doğrayın. Elmaları soyun, çekirdek evlerini çıkarın ve sekize bölün.
3. Şekeri geniş ağızlı bir te-necerede altın sarısı karamel şeklinde eritin, tereyağı katın. Lahanayı, soğanları ve ezilmiş sarmısağı koyun ve orta hararette pişirin, aradabir karıştırın.
4. Kırmızı biber, tuz ve beyaz biber ilave edin, elma dilimlerini üzerine koyun, tencereyi kapatın, 20 dakika pişmeye bırakın. Son olarak sirke ve kıyılmış maydanoz karıştırın. Lahanalı karışımı soğumaya bırakın.
5. Hamuru açın ve 24 cm çapında yağlanmış bir kalıbın içine koyun, kenarlarını yukarıya çekin.
6. Peyniri 1 cm küp halinde kesin. Yumurtaları ekşi krema ile çırpın, hepsini lahanaya karıştırın.
7. Lahanayı hamurun üstüne dökün. Fırını 200 derecede ısıtın ve turtayı orta rayda yaklaşık 40 dakika pişirin. Turtanın üstü altın sarısı olmalı. Soğuk ya da sıcak olarak servis yapın.
|