|
|
Lakerda |
|
necmiyeturk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.04.2006
Mesajlar: 70 Şehir: Dikmen/Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc5994
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2006
5,179 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 kilo balik
iri taneli, tursuluk veya "gida sanayii" tuzu, iyotsuz
Defne yapragi
Balik temizlenmemis olarak satin alinir. Cok keskin bir bicakla kafasi ve kuyrugu kesilip ayrilir. Govde kalinca dilimlere kesilir. (Etin dagilmadan kesilebilmesi icin baligi kesmeden once yarim saat kadar buzlukta tutmak yararli olabilir.) Dilimler iyice yikanir. Belkemigin icindeki ve cevresindeki delikler iyice temizlenir.Balıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır.
Derince bir kaba yogun tuzlu su hazirlanir ve temizlenmis dilimler bu tuzlu su icinde buzdolabinda 24 saat bekletilir. Daha sonra bu dilimler yikanir ve suzulur.
Kavanozun dibine yarim santim kadar tuz konur. Bir balik dilimi alinir ve uzerine bir miktar karabiber cekirdegi ile defne yapragi konur. Dilim kavanozun icindeki tuzun uzerine konur. Daha sonra diger dilimler de benzer sekilde tuzun uzerine yerlestirilir. Bir seviye balik dilimleri ile ortulunce bunun uzerine yine yarim santim kalinliginda tuz konur. Bu sekilde butun dilimler, aralarinda tuz katmanlari olacak sekilde kavanozun icine istif edilir. En uste de 1-2 santim kalinliginda tuz konur.
Ertesi gun, kavanozun icinde baligin suyunun olustugu gorulur. Iki gun sonra kavanozun icinde biriken su en ust sira baligin seviyesine cikmamissa gereginden fazla tuz kullanilmis demektir. Aksine olusan su tuzun hepsini eritmisse gereginden az tuz kullanilmis demektir.
Kavanoz bir 10 gun kadar bekletilir. Artik lakerda olusmustur. Ihtiyac oldukca ustteki balik dilimleri alinir ve derince bir kaptaki tatli suyun icinde, buz dolabinda 24 saat bekletilir. (Tuzunun iyice gitmesinden emin olmak icin bu suyu zaman zaman degistirmek gerekebilir.) Daha sonra balik diliminin derisi soyulur, parcalara bolunerek tabaga konur, zeytinyağı ve limon ile servis yapilir.
|
|
Lakerda Tarifleri Konserve Tarifleri
|
|