|
|
Laz Böreği (görsel) |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc29719
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2008
4,185 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu tarifin Türkçe, ve İngilizce altyazısı mevcuttur
Mütevazı Lezzetler mutfağına hoş geldiniz
bu gün birlikte lezzetli bir şerbetli tatlı hazırlayacağız
"Laz Böreği"
tatlının yapımına geçmeden önce malzemelerde neler var...
onları öğrenelim sonra hep birlikte yapımına geçelim
hamuru için; 2 adet yumurta
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
bir fiske tuz
ve alabildiği kadar un
muhallebisi için; 1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 bardak un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karabiber
şerbeti için; 2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
ve yarım limonun suyu
ara katlar ve üzeri için; yarım paket tereyağı
ve 1 çay bardağı sıvıyağ
soğuk olması gerektiği için, öncelikle şerbeti hazırlıyoruz
2,5 su bardağı suyu...
ve 2,5 su bardağı toz şekeri...
tencereye aktarıyoruz
orta ateşte kaynama noktasına gelince kısıyoruz...
limonunu ekliyoruz...
10 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alıyoruz
şerbet kaynarken şimdi hamurumuzu hazırlayalım
2 adet yumurtamız var demiştik...
önce yoğurma kabına yumurtalarımızı kırıyoruz
üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ...
ve 1 su bardağı ılık suyu ekliyoruz
çatal ya da çırpıcı yardımıyla...
sıvı malzeme homojen karışana kadar çırpıyoruz
bu kadar çırpma yeterli
1 fiske tuz diyoruz...
1 fiske tuz; iki parmağımızın arasına gelen tuz miktarı...
çünkü neticede bir tatlı yapıyoruz
üzerine yeteri kadar...
yani, ele yapışmayan orta sertlikte...
bir kıvam alana kadar elenmiş un ekliyoruz
ve azar azar ilave ederek yoğuruyoruz
biraz daha un atarsak istediğimiz kıvama gelmiş olacak
şimdi biraz da masanın üzerinde yoğurursak...
daha iyi özleşecek
istediğimiz kıvamda güzel bir hamur elde ettik
şimdi bunun üzeri kapalı olarak 20 dakika dinlendiriyoruz
muhallebimizi hazırlamak için...
önce 1 adet yumurtamızı tencereye kırıyoruz
1 litre sütümüz vardı
1 su bardağı un
özellikle belirtelim sütümüz soğuk olacak
1 su bardağı toz şeker
ateşi yakmadan önce...
bütün malzemeyi eriyene kadar karıştırıyoruz
şimdi ateşi yakabiliriz
orta ateşte sürekli karıştırarak...
göz göz olana kadar pişiriyoruz
muhallebi pişerken şerbetimiz de kıvam aldı...
artık ateşi kapatabiliriz
muhallebimiz göz göz oldu...
şimdi; 1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı...
ve sürpriz malzememiz; 1 çay kaşığı karabiberi...
ilave ediyoruz
hemen ateşi kapatıyoruz
ara ara karıştırarak soğutuyoruz...
ve de kabuk bağlamamasını sağlıyoruz
muhallebi soğurken, biz de kısık ateşte tereyağını erittik
az sonra da sıvı yağ ile karıştıracağız
hamur dinlendi, artık açma işlemine geçebiliriz
çok güzel özlü bir hamur oldu
öncelikle 8 paçaya ayırıyoruz
şimdi artık işin en zevkli yönüne geliyoruz
hamur açmak
önce parmak uçlarımızla biraz genişletiyoruz
sonra oklavayla açmaya başlıyoruz
artık oklavaya sarabiliriz
yufkamız tepsinin çapı kadar oldu...
şimdi yağladığımız tepsiye ilk katı yerleştiriyoruz
bazen tepsileri yağlıyoruz demeyi unutuyorum...
tabi ki her tepsi yağlanıyor...
bunu her seferinde söylemeye gerek yok
bir yufkayı yerleştirdikten sonra...
2 kaşık sıvıyağ, tereyağı karışımını üzerine sürüyoruz
4 katı bu şekilde tamamlayacağız
dördüncü yufkayı yağladığımız, üçüncü yufkanın üzerine bırakıyoruz...
şimdi muhallebiyi yerleştireceğimiz için...
bu katı yağlamıyoruz
karabiberli muhallebimizi...
ama öncelikle soğumuş olması gerekiyor...
bu çok önemli bir detay...
üzerine seriyoruz
muhallebiyi düzleştiriyoruz...
fakat tepsiye fazla deydirmeyelim
çünkü yanınca kötü bir görünüm ve lezzet ortaya çıkıyor
şimdi, beşinci yufkamızı muhallebinin üzerine koyuyoruz
yine aynı şekilde yağlıyacağız
şimdi son katımızı özenli bir şekilde...
yerleştirmeye çalışıyoruz
yağlı karışımın tümünü üzerine gezdiriyoruz
şimdi laz böreğinin kesim işlemine geçiyoruz
alıştığımız şekli kare şeklidir...
biz değişik bir hava katmak için yıldız şeklinde keseceğiz...
siz istediğiniz şekilde kesersiniz
tatlımızın kesim işlemini tamamladık...
şimdi önceden ısıttığımız 180 derece fırında...
üzeri altın rengini alana kadar pişiriyoruz
laz böreğini fırından aldık, 3 dakika beklettikten sonra...
soğuttuğumuz şerbeti gezdiriyoruz
şerbeti çektikten sonra servise sunabiliriz
biz bu programda 8 kattan hazırladık
kolay olması açısından...
isteğe göre 10 ya da 12 kat yufkadan açılarak da hazırlanabilir
denerseniz gerçekten memnun kalacağınıza eminim
şimdiden Afiyet Olsun!
ML® Laz Böreği için tıklayın ML® Laz Böreği (açma) için tıklayın
|
|
Laz Böreği (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
|
|