Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi
Yarım kg. taze fasulye
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı
Pulbiber
Tuz
Fasulyeler yıkanır. Her bir fasulye enine yarım cm. genişliğinde kesilir. Soğan yemeklik doğranır. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça ve fasulyeler ilave edilerek fasulyelerin rengi dönünceye kadar karıştırılır. Yarım bardak sıcak su ilave edilir. Fasulyeler yarım pişirilip suyunu çekince bulgur ilave edilip karıştırılır. İki su bardağı kaynar su, tuz ve pul biber ilave edilir. Kaynamaya çıkınca ocak kısılır. Suyu tamamen çekilince, ocak kapatılır. Demlenmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.
Not: Yöreye özgün fasulye tohumlarından elde edilen taze ve kuru fasulye, Uzundere mutfağının temel gıda maddelerinin başında gelir. Uzundere fasulyesinin ünü, komşu ilçe İspir gibi, tüm Türkiyeye yayılmıştır. Doğal ortamda hiç bir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen bu özel fasulye türleri, çok sayıda yemeğe değişik lezzetler vermektedir. Yörede lobiye olarak adlandırılan türü de pilav şeklinde pişirilmektedir.
|