|
|
Lokma |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc177616
Gönderme Tarihi: 05.May.2024
255 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
Kızartmak için sıvı yağ
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için bir tencereye su ve şekeri koyun, orta ateşte kaynatın. Şeker eriyince içine limon dilimini ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Bir tencereye su, süt, sıvı yağ, toz şeker ve tuzu koyun. Karışım kaynamaya başlayınca unu ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak hamurun topaklanmasını önleyin. Hamur göz göz olup tencerenin dibine yapıştığında ocaktan alın.
Hamurunuzu biraz dinlendirin, ardından biraz ılındığında üzerine bir yumurta kırarak iyice yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve ortasına hafifçe bastırarak şekil verin.
Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını süzün.
Kızaran lokmaları ılık şerbete atın, hemen emmesini beklemeyin, biraz bekletin. Ardından servis yapabilirsiniz.

|
Lokma |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179746
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2024
124 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1-1,5 su bardağı ılık su
Yeteri kadar maya
1 Çay kaşığı tuz
Kızartmak için :
Ayçiçek yağı
Şurup için :
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su limon suyu
Unu eleyin, ortasını havuz gibi açın. Maya, yumurta, ılık su ve tuz koyarak karıştırın.
Boza kıvamında akıcı bir hamur hazırlayın. Hamuru sıcak ortamda ağzı kapalı olarak 20 dakika mayalanması için bekletin. Yeterince mayalandıktan sonra hamur avuç içinde sıkılarak yağa batırılmış çay kaşığı yardımıyla (çay kaşığı ile yapmakta zorlanırsanız, lokma makinesi kullanın) bilye büyüklüğünde parçalar alınıp yağda kızartılır. (Önceden su, şeker ve limon karışımında bir taşım kaynatılarak hazırlanan şurup ılıması için bekletilir. Sonra kullanılır.) Yağdan aldığımız kızarmış hamur ılıtılmış şurubun içerisine atılır ve çok az bekletildikten (şekeri çekinceye kadar) sonra çıkartılır.
|
Lokma Tatlısı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3615 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185710
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2025
62 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
2 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
Şerbet için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
Önce şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu kaynatın, içine birkaç damla limon suyu ekleyin. Koyulaşınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamur için unu geniş bir kaba alın. Üzerine tuz, şeker ve mayayı ekleyin. Ilık suyu yavaş yavaş ilave ederek akışkan kıvamlı bir hamur elde edin.
Hamuru üzeri kapalı şekilde yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Derin bir tavada yağı kızdırın. Hamurdan kaşık yardımıyla küçük parçalar alıp yağa bırakın.
Altın sarısı renk alana kadar çevirerek kızartın.
Sıcak lokmaları soğumuş şerbete atın, birkaç dakika bekletin ve çıkarın.

|
|