Malatya Valiliği
Gelinin baba evinden çıktığı günü takip eden ilk hafta sonunda yapılan davettir. Daveti kız evi yapar.
Gelinin çok yakınları da bu davete katılabilir. Bu davet, her iki tarafın yakınlarının kaynaştığı, gösterişli bir davettir. Gelin, o gün baba evine erken saatte gelir.
Gelen davetlileri kapıda karşılar. Hem de ailesi ile daha uzunca vakit geçirmiş olur. O gün, gelinin hediye kabul etme günüdür. Düğüne gelemeyenler bu gün hediyesini getirir.
Halk arasındaki adı gelin görmesidir. Bu arada gelinin anne ve babası kızına ve damadına maddi gücüne göre hediye verir. Örneğin; kızına bilezik, damadına saat veya kızına bir ev, damadına araba gibi; ya da her ikisine de ev eşyaları verebilir.
Gelin o gün baba evinde günün belli bir süresinde yine gelinliğini giyebilir. Bu arada yemek saatinin yaklaşmasıyla güzel sofralar kurulur.
Bu davette yenen yemekler:
-Kulak çorbası, kâğıt kebabı, pilav, analıkızlı köfte, su böreği, yoğurtlu çorba, tatlı (yassı kadayıf), içecek.
-Çorba, patlıcan tava, pilav, lahana sarması (lahana köftesi), hoşaf, cacık, içecekler, börekler, tatlı (tel kadayıf), meyve.
-Çorba, etli sebze yemeği, pilav, lahana sarması, hoşaf, cacık, içecekler, börekler, tatlı, (tel kadayıf), meyve.
-Çorba, kaburga dolması, pilav, tiritli köfte, hoşaf, cacık, içecekler, börekler, tatlı (tel kadayıf), meyve gibi.
-Börek olarak da genelde su böreği ağırlıktadır.
Tatlılar ise genelde; tel kadayıf, yassı kadayıf, un kurabiyesi, baklava türleridir.
Damadın annesinin davete gelirken getirdiği tatlı gelin evine gelen misafirlere ikram edilir. Bu yemek, gecenin geç saatlerine kadar muhabbetle devam eder.
Veda zamanı gelince hediyeler ile birlikte damat evine dönerler. Bir hafta sonra erkek tarafının, kız tarafını çağırdığı on beş daveti izler.
Yemekler, aşağı yukarı aynı çeşittir. On beş davetini (damadın), kayınvalidenin düzenlediği gelin hamamı izler. Bu hamam davetine gelinin ve damadın yakın akrabaları teşrif ederler.
Hamam için kayınvalide tarafından yiyecek hazırlanır.
Bu davette; samutlu patates salatası, etsiz dolma ve sarmalar, börek türleri, mercimekli, samutlu çiğ köfte, mevsimine göre meyveler, tandır ekmeği, peynir, pide, peynir gibi yiyecekler ikram edilir. Hamamda bu yiyecekler eğlenceler eşliğinde yenir. Bu yemeklerin ve eğlencelerin amacı erkek ve kız tarafının birbirleri ile kaynaşmalarını sağlamaktır.
|