Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Malatya Mutfağında Sebze Yemekleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Malatya Mutfağında Sebze Yemekleri

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc171069
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2023
209 defa indirildi / yazdırıldı




Malatya Valiliği

Malatya’da hemen hemen tüm sebzeler yetiştirilir.
Önceleri herkes, sebzesini kendi evinin bahçesinde yetiştiriyordu. Ancak şimdilerde böyle bir şans kalmamıştır.
Sebze çeşitleri; patlıcan, yeşilbiber, lahana, domates, semizotu (pirpirim), dereotu (samut), havuç, salatalık, mısır (gilgil veya darı), kabak, yeşil fasulye, ıspanak, maydanoz, turp, pırasa, soğan, sarımsak, patates, çelem, marul, pancar pezziğidir (pancar yaprağı). Yetişmeyen sebzelerden karnabahar ve brokoli satın alınır. Yetiştirilen sebzelerden de her türlü yemek yapılır.
Şehir merkezinde, evlerin bahçesinde yetiştirilen sebze türleri ancak o evin günlük ihtiyacı kadardır.
Her evin bahçe büyüklüğü farklı farklıdır. Malatya halkı; sebzeyi çuvalla, meyveyi kasayla, yoğurdu ise büyük sitille (don sitil), toz ve kesme şekeri çuvalla, pirinci torbayla, beyaz fabrika ununu ise (Kepekli unu, evde kendileri buğday alıp buğdayı öğüterek hazırlarlar) torba ile satın alır. Malatyalıların kileri veya hıznası, daima, yiyeceklerle dolu olmalıdır.
Kış şartlarının ağır olması ve halkın bir kısmının seferberlik denilen acı olayı yaşaması, Malatya’da yiyecek depolama alışkanlığını beraberinde getirmiştir. Fakiri-zengini mali gücüne göre erzakını toptan alır. Ya bunların yetiştirildiği bahçeden alınır ya da şehir haline gidilip, günlük gelen taze ürünü alınır. İlçelerde yetiştirilen sebze ve meyveler hatta süt ürünleri, Malatya merkezini besler. Evin hanımı veya erkeği herhangi bir şey almak için her gün bakkala gitmez; eğer ekmek ve hayvanı yoksa dışarıdan sadece süt ve ekmek alır.
Bütün sebzelerin sulu yemeği yapılır. Ispanak, pirpirim, pancar yaprağı (pezzik) kabak vs. gibi sebzeler az suyla, içine bir avuç bulgur veya pirinç atılarak pişirilir.
Ilık ılık sarımsakyoğurtla yenir. Buna buğulama denir.
Kabak, patlıcan ve fasulyenin kavurması ve zeytinyağlısı yapılır. Yavandan (etsiz) tava yapılır. Kızartmalar (kabak, biber, patates, patlıcan gibi) yapılır. Patlıcanlı köfte, bulama köfte, ıspanaklı ekşi köfteler, elmalı köfte, hırçıklı köfte, sıkma köfte; kiraz, fasulye, ayva, üzüm, fındık, menekşe, dut ve sığır dili yaprağından ekşili köfte ve dolmalar (Yavandan etsiz pat köfte denir) yapılır. Yavandan ıspanaklı içli köfte, yavandan patatesli içli köfte, mercimekli, kabaklı, yoğurtlu köfte; cacıklı köfte (Yoğurtla birlikte, içine haşlanmış ıspanak, pazı veya pirpirim kullanılır.) yapılır. Ispanak kavurması ve fasulye kavurması (mıhla), dolması yapılır. Kuru soğan közde pişirilerek yemeğin yanında yendiği gibi yaralara bağlanarak iltihap söktürmede kullanılır.
Sebzelerle bulgur pilavı, mercimekli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı, nohutlu pirinç pilavı, erişte pilavı, fasulyeli köfte gibi daha birçok yemek yapılır.
Yiyeceklerin kaynağında hep bir çeşit sebze bulunur.
Nane, narpuz, reyhan, anığ gibi otlar baharat olarak çorba ve yemeklerde kullanıldığı gibi, nane-limon veya süt-nane kaynatılarak mide rahatsızlıklarında kullanılır.
Tüketilirken sebzelerin artıkları (kabuk, çekirdek ve sapları) kurutularak yakacak olarak kullanılır. Bu sayede çöpe atılıp koku ve sinek yapması önlemiş olur.







Malatya Mutfağında Sebze Yemekleri Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Malatya Mutfağında Sebze Yemekleri 274 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort