Malatya Valiliği
Merkezdeki ve ilçelerdeki evlerde kışlık yiyecekleri saklama yerleri birbirlerinden farklıdır. Tahıllar, ambar gözleri ile harar veya çuvallarda saklanıp hıznada ince makatlar üzerine dizilerek muhafaza edilir. Bulgur ve un gibi tahılların günlük kullanılacak olan miktarı, ambar gözlerinde yer alırken; depolanacak kısmı (yedeği) ise çuvallanıp üst üste hıznaya yerleştirilir. Baklagiller ise yine hıznada bez torbalar içerisinde makat üzerinde muhafaza edilir. Tarhana, erişte, çorbalık; bez torba veya teneke içinde hıznada saklanır. Kışlık salamura peynirler, çökelekler ve tereyağı küplere doldurulup su damında, suyun içine koyulur ve lahana gazeli ile örtülerek hıznada saklanır. Kavun, karpuz gibi meyveler ise serin yerlerde, gazel veya samanın içinde saklanır. Ambarda buğday, bulgur çeşitleri, un ve ekmek ulunur.
Günümüzde mutfakta kullanılan tencere, tava gibi araçlar değişikliğe uğramış, elektrikli ve gazlı fırınlar, düdüklü tencereler, robotlar, çırpıcılar, mikro dalga fırınlar, ekmek, çay, kahve, tost makineleri gibi araçlar devreye girmiştir. Mutfak modelleri modern bir yapıya kavuşmuş, toplu erzak alımı nispeten azalmış ve kalaylı kapların yerini, çelik, porselen cam kaplar almıştır.
Hıznada veya kış damında bulunan tel dolaplarda günlük yiyecekler saklanır. Kış damlarının tabanları tahtadır. Tahtaların üzeri halı veya kilimlerle döşenmiştir.
Halı ve kilimler kök boya ile boyanmış ve yün ipleriyle dokunmuştur.
|