https://www.droetker.com.tr
Hamur:
4 - 4,5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 çay bardağı ılık süt
1 yumurta akı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı süt
Kuru üzümlü toplar için:
0,5 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
3 yemek kaşığı Dr. Oetker Bitter Çikolata Parçaları
Kalıp:
Derin metal kap (16 cm)
Unu derin bir kaba eleyin, mayayı ilave edin ve kaşık ile karıştırın. Üzerine şekerli vanilin, toz şeker, sıvı yağ, ılık süt ve yumurta akını ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp 40-50 dakika bekletin.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için açın.
Alt-üst pişirme: 170 °C
Turbo pişirme: 160 °C
Kabın dış kısmını margarin ile yağlayın. Yağladığınız kısmı üste gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun. Hamurun 1/3'ünü toplar için ayırıp üzerini kapatın. Kalan hamuru 2 eşit parçaya bölün. Her iki hamuru hafif unlanmış tezgaha merdane ile 33x33 cm boyutlarında açın. Açtığınız hamurları 1,5 cm genişliğinde şeritler şeklinde kesin. İlk hamurun şeritlerini birer tane atlayarak geriye doğru kaldırarak katlayın. Kestiğiniz diğer şeritlerden 1 tane alıp açtığınız bölüme yerleştirin. Kaldırdığınız şeritleri sonradan koyduğunuz şeridin üzerinden geçirerek tekrar eski yerlerine alın. Yine birer şerit atlayarak bu sefer bir önceki seferde yerinde kalan şeritleri kaldırın. Açtığınız yere diğer hamurdan yeni bir şerit ekleyin.
Bu sıralama ile tüm hamurlar bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın. Merdaneyi hafifçe unlayıp hazırladığınız sepet örgünün üzerine yerleştirin. Hamuru yavaşça eliniz ile kaldırıp merdanenin üzerine yerleştirin. Hamuru merdaneye bir tur attırıp kaldırın. Kabın üzerine yavaşça yerleştirin. Kenarlardaki fazla hamurları bıçak ile kesip çıkarın. Yumurta sarısını süt ile karıştırıp sepetin alt kısımlarına bir miktar sürün. Kalan hamurlardan 2 adet ince şerit yapın, birbirine sararak burgu şekline getirin. Kabın kenarına yerleştirip eliniz ile yavaşça bastırarak yapıştırın. Yüzeye sütlü yumurta sarısı sürün ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Sepeti fırından çıkarıp soğumaya bırakın ve fırını kapatmayın.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Ayırdığınız hamura kuru üzüm ve çikolata parçalarını ekleyip tekrar yoğurun. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Tepsiye sıralayın ve 15 dakika bekletin. Süre sonunda tepsiyi fırının orta rafına yerleştirin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 15 - 20 dakika
Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Soğuyan sepeti kaptan ayırın. İçine hazırladığınız kuru üzümlü çikolatalı topları doldurun ve servis yapın.
|