İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 Adet Yemeklik Kabak
1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1/3 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Adet Soğan
1 Çay Bardağı Bulgur
½ Demet Dereotu
Sos Malzemeleri:
Yoğurt ve Sarımsak veya Ekşi Pekmez ve Sarımsak
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Mercimek 30 dakika suda bekletilir. Daha sonra suyu süzdürülür, tencereye konur, üzerinden bir parmak geçene kadar su dökülür ve ön haşlama yapılır. Mercimekler diri iken ocaktan alınır ve tekrar süzülür.
Bu sırada kabaklar yıkanır, uzunlamasına 4'e bölünür ve her parça kuşbaşı şeklinde doğranır.
Ayrı bir tencerede doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur.
Soğanların rengi değişmeye başlayınca üzerine dökülür ve kavurmaya devam edilir. Birkaç dakika sonra tencereye mercimekler, bulgur, baharatlar, tuz ve su dökülür, kapağı kapatılır ve yemek pişmeye bırakılır.
Su kaynayınca ateş kısılır ve yemek pişince içine doğranan dereotu serpilir ve ateş kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Not: Yörede bu yemek bazı evlerde sarımsaklı yoğurt veya ekşili sarımsaklı sos ile yeniyor.
|