1.5 su bardağı sarı mercimek
100 gram tereyağı
2 adet soğan
3 diş sarımsak
2 litre su
2 adet patates
1 demet pazı
4-5 dal taze kişniş veya 1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 adet limonun suyu
Yarım tatlı kaşığı toz kimyon
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı haspir
1 yemek kaşığı tereyağı
Yağı eritip ince doğranmış soğan ve sarımsağı yağda kavurun. Yıkanmış ve suyu süzülmüş mercimeği ve 2 litre suyu ekleyin. Tencerenin kapağını yarım kapatarak 30 dakika pişirin. Bu sırada patatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Pazının sap kısımlarını ayırıp sadece yaprak kısımlarını ve kişnişi de ince doğrayarak hazırlayın. Mercimek 30 dakika pişip iyice yumuşadıktan sonra patates, kişniş ve pazıyı tencereye ekleyin. En son kimyon, limon suyu, tuz ve karabiberi de ilave edip 15 dakika daha pişmeye bırakın. Haspiri 1 yemek kaşığı tereyağında kavurup çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
|