1 büyük elma (kabukları soyulup, sert kısımları çıkarılarak ince dilimler halinde doğranmış)
2 tatlı kaşığı limon suyu (2 çorba kaşığı suyla karıştırılmış)
6 vişne şekerlemesi
6 badem (sıcak suya batırılıp, kabukları soyulmuş)
500 gr taze kayısı (ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkarılmış ve haşlanmış)
Jölesi:
3+3/4 su bardağı kaynar su
250 gr (1 su bardağı) toz şeker
30 gr (6 yaprak) jelatin (4 çorba kaşığı sıcak suda eritilmiş)
1/2 su bardağı portakal suyu
Jöleyi yapmak için, suyu orta boy bir kaseye boşaltıp şekeri ekleyerek, tahta bir kaşıkla eriyene kadar karıştırınız. Eritilmiş jelatini ve portakal suyunu katınız. Jöleyi buzdolabında, pelteleşme kıvamına gelene kadar soğutunuz.
Bu arada, küçük bir kasede, elma dilimleriyle limon suyunu karıştırıp bir kenara bırakınız. 6 bardaklık düz ve dik kenarlı bir kalıbı suyla çalkalayıp, dibine yaklaşık 0,5 cm yüksekliğinde jöle dökünüz. Vişne şekerlemesi ve bademleri, ters çevirdiğinizde üste geleceklerini düşünerek, süslü biçimde diziniz. Üstüne biraz jöle serpiştirip buzdolabında 15 dakika, tutana kadar bekletiniz. Kalıbı buzdolabından çıkarıp yarım kayısılardan bir sıra dizerek, üstlerini tamamen örtecek kadar jöle dökünüz. Buzdolabında 30 dakika, jöle tutana kadar bekletiniz. Kaseyi buzdolabından alıp, üstüne bir sıra elma diziniz. Elmaların üstünü örtecek kadar jöle döküp, buzdolabında 30 dakika bekletiniz.
Kalan kayısı ve elmalar bitene kadar, aynı işlemi, kat kat döşeyerek tekrarlayınız.
Jöleyi buzdolabında 2 saat,tamamen tutana kadar bekletiniz.
Kalıbı buzdolabından alıp, dibini sıcak suya batırıp çıkarınız. Kalıbın dışını kurulayınız. Soğutulmuş bir servis tabağını kalıbın üstüne kapatıp bir kez hızlıca sallayarak, kalıbı ters çeviriniz. (Jölenin kolayca çıkması gerekir.) Jölenizi servis ediniz.
|