Kullanılacak malzeme (6 kişi İçin):
Dilim dilim kesilmiş 1 kilo ton balığı,
50 gram margarin yağı,
2 baş soğan,
1 demet maydanoz,
2 limon,
2 yumurta,
1 kaşık un,
1/2 kaşık zencefil,
1/2 kaşık safran,
biraz cevz-i bevva,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı:
Balığı alırken, dilim dilim kestirmeli. Limonun kabuğunu (sadece sarısını) rendelemeli. Balıkları bol akar suda yıkadıktan sonra kurulayıp tuzlamalı. Bir tencereye margarin yağını koyup ateşe oturtmalı. Yağ kızdıktan sonra rendelenmiş soğanı katıp kavurmalı. Soğanlar pembeleşince balıkları tencereye koyup her taraflarını kızartmalı. Yeteri kadar karabiberi zencefili, cevz-i bevvayı ve 1 bardak suyu kattıktan sonra kapağını kapatıp hafif ateşte yarım saat pişirmeli. Sonra limonların suyuyla rendelenmiş limon kabuğunu katıp iyice karıştırın. Beri yanda porselen bir kâsenin içinde yumurtaları iyice çırpmalı. Buna unu, bir fincan ılık suda eritilmiş olan safranı, yıkanmış ve kıyılmış maydanozu katıp iyice karıştırmalı. Kepçe veya kaşık yardımıyla balığın suyunu alıp karışıma katıp karıştırmaya devam etmeli. Terbiye, gereği kadar ısınınca bunu balığın üstüne dökmeli ve beş dakika daha ateşte tuttuktan sonra tencereyi İndirmeli. Balığı servis tabağına boşaltarak haşlanmış patatesle birlikte servis yapmalı.
|