4 yumurta
4 dilim ekmek (tereyağlı, sıcak, kızarmış)
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
4 kalın dilim mortadella salamı
Sosu:
45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1/2 kahve kaşığı pul kırmızıbiber
60 gr (1/2 su bardağı) kaşar peyniri rendesi
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Sosu hazırlamak için, orta boy bir tencerede, 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı orta ateşte eritiniz} Tencereyi ateşten alıp, tahta bir kaşıkla unu katarak pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak sırasıyla süt ve kremayı ekleyiniz. Tuz karabiber, pul kırmızıbiber, kaşar peyniri rendesi ve kırmızıbiberi katıp, iyice karıştırınız.
Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli karıştırarak sosu kaynatınız. Kaynayınca karıştırmaya devam ederek 1 dakika daha, sos koyulaşana kadar kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, sıcak kalmasını sağlayınız.
Izgaranızı iyice kızdırınız.
Izgara tepsisine alüminyum kağıt döşeyip, kızarmış ekmek dilimlerini alüminyum kağıt üstüne yerleştirerek, tepsiyi bir kenara bırakınız.
Bir tencereye 5 su bardağı sıcak su ve 1 4 su bardağı sirke koyup, harlı ateşe oturtarak kaynatınız. Su kaynayınca ateşi kısıp, yumurtaları elden geldiği kadar yakın mesafeden suya kırınız. 3-4 dakika pişirdikten sonra, bir delikli kepçeyle yumurtaları geniş bir tabağa çıkarıp, sıcak kalmalarını sağlayınız.
Küçük bir tavada, kalan 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı orta ateşte eritiniz. Salam dilimlerini tavaya koyup, iki yanlarını 2'şer dakika iyice ısıtınız.
Salam dilimlerini tavadan alıp, tepsideki kızarmış ekmek dilimlerinin üstüne yerleştiriniz. Her salam diliminin üstüne bir yaşmaklı yumurta koyup, üstüne kaşıkla sos gezdiriniz. Tepsiyi ızgaraya yerleştirip 1-2 dakika, sos kızarıp kabarcıklar oluşturana kadar pişiriniz.
Tepsiyi ateşten alıp, Morney usulü yumurtayı tepsisinde servis ediniz.
|