|
|
Natürel Meyve Kuveri |
|
menü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2009
Mesajlar: 49
|
Kısa URL: https://ml.md/lc98286
Gönderme Tarihi: 17.May.2014
1,989 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Meyvelerin olduğu gibi doğal halleri ile herhangi bir işleme (kabuğunun soyulması, dilimlenmesi, çekirdeklerinin ayrılması vs.) tabi tutulmaksızın servisinde konuk masasında açılan kuverdir.
Gerek elle yenilen meyveler gerekse takım kullanılarak yenilen kabuklu meyveler için kuver açma basamakları genel olarak aşağıdaki gibidir
Porsiyon servis kuveri:
Meyve siparişi alma ve Mise en place yapma;
Servisi yapılacak meyve siparişi alınır.
Konuk masasından önceki yemeğe ait kuver araç gereçleri tamamen kaldırılır.
Masa örtüsü üzerindeki kırıntılar temizlenir veya masa örtüsü kirli ise yenisiyle değiştirilir.
Tabak ve takımları seçerek yerleştirme:
Meyve için kullanılacak takımlar(çatal,bıçak,kaşık)seçilir ve aşağıdaki şekilde masaya yerleştirilir.
Dessert çatal bıçağı kullanılacaksa, bıçak sağda çatal solda olacak şekilde masaya konur.
Dessert bıçağı- tatlı (dessert) kaşığı kullanılacaksa; bıçak içte, kaşık dışta olacak şekilde sağ tarafa konur.
Ancak özel takım gerektiren meyveler için kullanılacak özel takımlar kullanım özelliğine göre kuverin sağına ve soluna yerleştirilir.(portakal elma soyacağı, greyfurt bıçağı, üzüm makası, çekirdek çıkarıcı vb.)
Çekirdeğin ağızdan alınıp artık tabağına konulması gereken meyvelerin servisinde kuverin sağına ayrıca bir tatlı kaşığı konulur.
Finger bowl (parmak yıkama kabı) koyma,
Konuklara porsiyon olarak servis edilecek meyveler; mutfakta, meyve veya ordövr tabağına hazırlanarak getiriliyorsa kuvere tabak konulmaz.(Kuver tabağının yerine katlanmış kumaş peçete konulur.)
Elma, armut, şeftali gibi elde soyulan meyveler ile üzüm, kiraz, vişne, incir gibi elle yenilen meyvelerde kirlenen parmakların yıkanması için kullanılır kuvere ayrıca fingerbowl konulurFinger bowl kuverde dessert tabağının sol ilerisine konulur
Finger bowl bir alt tabağın üzerine konulmuş bez peçete içine yerleştirilir. Meyve servisinde soğuk su ile hazırlanır. İçerisine gül yaprakları ve bir miktar parfüm sıkılır.
Meyve yıkama tası koyma;
Üzüm, kiraz, çilek gibi yıkanarak yenilmesi gereken meyveler servis edilecekse kuvere ayrıca yıkama tası da ilave etmek gerekir. Meyve yıkama tası bir alt tabak üstünde kuverin sağ ilerisine yerleştirilir. Konuk aldığı meyveyi yıkama kabındaki suya batırıp yıkadıktan sonra tabağına alır · Artık tabağını (deşet tabağı) yerleştirme;
Çekirdeği, kabuğu, sapları yenmeyen meyvelerin artıkları için kuverde olması gereken diğer bir malzemede artık tabağıdır. Kuverde meyve tabağının soluna veya boş ise sağ ilerisine yerleştirilir.
Su bardağını yerleştirme:
Su bardağı kuverin sağ tarafına yerleştirilen takımın (çatal,bıçak,kaşık) 1 cm ilerisine yerleştirilir.
Meyvelerin yanında verilecek garnitür malzemelerini masaya yerleştirme;
Bazı meyvelerin yanında şeker, pudra şeker, rendelenmiş fıstık, fındık ve ceviz, tuz vb maddeler servis edilir.
Soyularak servis edilen meyvelerin kuverine finger bowl kullanılmaz.
Meyvelerin daha sağlıklı yıkanabilmesi için bu yöntem yerine mutfakta yıkanmaları daha uygundur.
Meyvelerle servis edilecek bu malzemeler meyve tabağı servis edilmeden veya meyve tabağının servisinden hemen sonra masaya konulur. Kuverdeki yeri meyve tabağının ön ilerisidir.
Ortaya servis kuveri:
Meyveler bütün olarak, servis tabağına veya ayaklı meyve servis standlarına konularak konuk masasında uygun bir yere bırakılırlar. Konuklar istedikleri meyveyi alarak yerler. Kuver hazırlıkları tıpkı bütün halde porsiyon olarak servis edilen meyvelerin kuverinde olduğu gibidir.
Soyulmuş meyve kuveri:
Meyvelerin mutfakta kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş olarak dessert veya meyve tabağına porsiyon olarak hazırlanıp servis edildiğinde açılacak kuver için kullanılacak malzemeler ve yerleştirilmesi aşağıdaki şekildedir.
Peçete,(kuverin solunda çatalın yanında veya altında olacak şekilde)
Dessert çatalı ve bıçağı, (çatal solda, bıçak sağda olacak şekilde)
Ortaya servis edilen soyulmuş meyve kuverinin tek farkı dessert tabaklarının kuvere önceden konulmasıdır.
Meyve salatası kuveri aşağıdaki malzemelerden oluşur.
Ordövr tabağı
Peçete
Dessert çatal ve kaşığı (bardakla servis edilen meyve salatalarında kuvere kahve kaşığı ve tatlı çatalı konulur.)
Su bardağı kuverin sağ tarafında yer alır.
|
|
Natürel Meyve Kuveri Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis
|
|