600 gr kuzu yada dana kıyması
1 çay kaşığı pul kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kişniş (istenirse)
1 soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
3 çorba kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
8 yumurta (katı haşlanmış)
1-2 su bardağı rafine yağ
Büyük bir kasede, kıyma, pul kırmızıbiber, kimyon, kişniş (istenirse), soğan, sarımsak, mısır unu, tuz, biber ve yumurtayı karıştırıp, ellerinizle iyice yoğurunuz.
Kıymayı 8 parçaya bölünüz. Avuçlarınızı ıslatıp, her parçayı avuçlarınızın arasında yuvarlayarak top yapınız. Köfteleri avuçlarınızın arasında yassılaştırıp, her birinin ortasına bir katı yumurta yerleştiriniz. Kıymayla yumurtaların her tarafını örtünüz.
Köfteleri, yağlanmış bir kaba dizip, buzdolabında yarım saat bekletiniz.
Derin bir tavanın üçte birini yağla doldurup, yağı orta ateşte 50 saniye, içine atılan bayat bir ekmek parçası kızaracak kadar kızdırınız.
Köftelerden üçer dörder tavaya atıp 2-3 dakika, renkleri nar gibi olana kadar kızartınız. Köfteleri delikli kepçeyle çıkarıp, kağıt peçete üstünde yağlarını süzdürerek, öteki köfteler kızarana kadar sıcak kalmalarını sağlayınız. Öteki köfteleri de aynı biçimde kızartıp (tavada yağ azaldıysa biraz daha yağ koyunuz), nergisi köftelerinizi servis ediniz.
Not: Lezzetli bir Hint yemeği olan nergisi köfteyi, aynı zamanda soğuk olarak kır sofralarında da servis edebilirsiniz.
|