Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Nişasta Yapımı (Malatya)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Ağrı Yemekleri
Ardahan Yemekleri
Bingöl Yemekleri
Bitlis Yemekleri
Elazığ Yemekleri
Erzincan Yemekleri
Erzurum Yemekleri
Hakkari Yemekleri
Iğdır Yemekleri
Kars Yemekleri
Malatya Yemekleri
Muş Yemekleri
Tunceli Yemekleri
Van Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Nişasta Yapımı (Malatya)

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc171102
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2023
150 defa indirildi / yazdırıldı




Malatya Valiliği

Malatya nişastaya nişe denir. En iyi nişe, beyaz gun-duru denilen buğday cinsinden yapılır. Bu buğday, çiğ iken hafif kırmızımsı sarı olup genelde Dilek, Yazıhan, Arguvan, Eski Malatya ve Orduzu’da yetişen buğday türlerinden biridir.
Ev nişastası, Malatya’nın değişmez bir uğraşısıdır. Öyle ki bebek mamalarında, ev baklavalarında, kışlık yiyecekler hazırlanırken koruyucu olarak (dut pestili arasında ve kesmecede) bulamaç yapımında, muhallebi yapımında, pasta kremalarında, nişe helvasında, su muhallebisinde, nişasta kurabiyesinde evde yapılan açma şuruplu tatlılarda, peluze yapımında ve Malatya peyniriyle yapılan (peynir helvası) helvada kullanılır.
Nişasta yapımı; güç ve kuvvet gerektirmesinin yanında sabırlı insanların işidir. Nişastaya ayrılan buğdayın ıslatılma ve patlama süresi havanın sıcaklığı ile yakından ilgilidir. Temmuz ayında yapılırsa üç günde sudaki buğday şişerek patlar. Buna mevsim olarak tomuzun şakısı dönemi denir. Güzün (sonbaharda) yapılırsa 5-10 günde olgunlaşır.
En önce bulgurun buğdayı elenir; buğdayın dibi çocuklara mama veya muhallebi olarak yedirmek için nişastaya ayrılır.
Buğday, teştlerde bir hafta su ile ıslatılarak bekletilir.
Bu süreç içinde buğdaylar, teştin içinde şişerek dış zarını patlatır, suyu köpüklenir ve farklı bir koku çıkarır.
Bu koku, yoğun maya kokusudur. Buğdayların ıslatıldığı su, her gün değiştirilir; süresi dolunca buğdaylar, teştin içinde yıkanarak kemislere alınır. Üzerine buğdaya yapışmayan türden bir örtü örtülür, temizce yıkanmış ayaklarla çiğnenir. Bu işlem, buğdayların iyice ezilip özünün çıkması içindir.
Ezilen buğday özüne biraz su katılır ve bu karışım, torbaya doldurulur (Torba, süzmeye müsait, ince dokunmuş olmalıdır.). Büyük teştin üzerine sağlam tahta sopalar, birbirini kesecek şekilde uzatılır. Torba, bu tahtaların üzerine yerleştirilir. Suyu süzülecek torbanın üzerine ağırlık bırakılır. Torba suyunu altındaki teşte salar.
Süzülme işlemi tamamlanınca torbanın içindeki ezik buğday, yeniden ayrı bir teşte alınır. Burada tekrar çiğnenir. Yeniden su katılarak süzdürülür. Bu işlem, buğdayın özü bitinceye kadar tekrar edilir. Teştte süzülen özlü su kazana alınarak durulması beklenir. Üzerine çıkan duru su sürekli alınarak tortunun dipte kalması sağlanır.
Bu tortu yeniden torbaya alınır. İyice suyu süzülen buğday özü, temiz bez üzerine aynen tarhana gibi, topak topak konularak orada kurutulur. Kurutulurken ters yüz edilir. Bu topaklar, her gün el ile parçalanıp ufalanır, hafif nemli iken ezilerek elenmeye başlanır. Ezme işi ekmek tahtası üzerinde merdane ile yapılır.
Böylece hiç topağı kalmadan un haline getirilen nişasta iyice kurutulur.
Kapaklı teneke, bez torba ya da kavanozlarda saklanır.






Nişasta Yapımı (Malatya) Tarifleri Doğu Anadolu Yemekleri



(1 adet Nişasta Yapımı (Malatya) 273 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort