Malatya Valiliği
1 adet koyun kaburgası
2 su bardağı nohut (ıslatılmış)
7-8 tane kemer patlıcan (tercihen küçük boyları)
7-8 tane domates
2-3 kaşık tereyağı
5-6 kaşık kızartmak için tereyağı
15-20 su bardağı su
Tuz
Kaburgayı yıkayıp tencereye alın. Kendi bıraktığı suyu çekince her iki yüzünü tereyağında nar gibi kızartın. Fazla yağı alın. 15-20 su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin. İçine önceden ıslatılmış nohudu koyarak et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu arada patlıcanları yıkayın, alacalı soyup dibine kadar ayrılmadan dörde bölün, tereyağında kızartın. Fırın kabının ortasına pişmiş kaburgayı yerleştirin.
Etrafına pişmiş nohutları, kızarmış patlıcanları dizin. Halka halka doğranmış domates dilimlerini patlıcanların üzerine kapatarak tuz kontrolü yapın. Etin üzeri kızarıncaya kadar ve patlıcanlar da domates suyu ile yumuşayıncaya kadar fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Not: Fırının olmadığı dönemlerde yemeğin son aşaması, fırın yerine kuzine (soba fırını) veya iki sacın arasında kızartma ve pişirme işlemi şeklinde yapılmıştır.
|