Muğla Valiliği
1,5 kg. kemikli oğlak eti
500 gr. arpacık soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kırmızı toz biber
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Su
Etler iri parçalar halinde doğranır, ocağa alınan bir tencerede suyunu bırakıp-çekene kadar pişirilir.
Suyunu çekince, zeytinyağı konur, biraz da yağda kavrulur. Salça ve kırmızı toz biber de eklenip kavrulduktan sonra üzerini kapatacak seviyede sıcak su ilave edilir, kaynamaya bırakılır. Kaynayana kadar ateş harlı olmalıdır. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır. Kaynayan yemeğe önce arpacık soğanlar sonra haşlanmış nohut ilave edilir. Yemeği karıştırırken, soğanların bütünlüğünü bozmamaya dikkat edilir.
Gerekirse yeniden sıcak su eklenir. İndirmeye yakın tuz atılır, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
Servis ederken üzerine, tercihe göre karabiber serpilir. Yanında pilav iyi gider.
Not: Not: Oğlak yahni, soğan ve nohutla birlikte salçalı yapılan, sulu bir et yemeğidir. Hem ev mutfağında hem de çarşı mutfağında yer alır. Oğlak yerine dana ve kuzu eti de kullanılır.
|