Muğla Valiliği
Hamuru için:
1 kg. un Tuz
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
İç malzeme:
500 gr. pazı, ıspanak ya da karışık ot
1 bağ sıra ya da dereotu
1 bağ maydanoz
250 gr. kadar çökelek
2 su bardağı zeytinyağı
Un, ayçiçeği yağı, su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur yarım saat kadar dinlendirildikten sonra bezelere bölünür. Her bezeden olabildiğinde ince olacak şekilde yufka açılır.
Yufka sayısı, bir tepsi için 22 adettir. 11 adet yufka, aralarına zeytinyağı sürmek suretiyle tepsiye döşenir.
11. yufkanın üzerine daha önceden ayıklanmış, yıkanmış ve doğrandıktan sonra çökelek ile karıştırılmış olan iç malzeme yayılır. Geriye kalan 11 yufka da iç harçtan sonra yine araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir. Börek, kare dilimler halinde kesilir, üzerine önce zeytinyağı sonra yumurta sarısı sürülerek fırına verilir.
Üstü kızarana kadar pişirilir. Genelde 40-45 dakikada hazır olur.
Servisi, sıcak yapılır. Yanında ayran ya da yoğurt iyi gider.
Not: Otlu tepsi böreği, devetabanı, gıyışak, kuş tırnağı, gelincik otu, ısırgan gibi mevsiminde kendiliğinden çıkan otları karıştırarak ya da üretimi yapılan pazı, ıspanak gibi yeşillikleri kullanarak yapılan, sini böreği de denilen bir börek çeşididir. Yörede Milas böreği olarak da bilinir.
|