|
Panık (Adıyaman) |
|
dolu dolu
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc132519
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2018
1,411 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı Köftelik ince bulgur
1 su bardağı Dövme unu veya ince bulgur
1 çorba kaşığı Un
2 adet İri soğan
1 çorba kaşığı Katıyağ
2 çorba kaşığı Limon suyu
Tuz
Nane
Karabiber
Kırmızı biber
Sarımsak
Su
İnce bulguru ve dövme ununu yarım bardak ılık suyla ıslatıyoruz. Tuz atıp kapağını örtüyoruz. Kabarıncaya kadar bekleyin(15-20 dakika kadar). Kabarınca unu üstüne ekelyerek yoğuruyoruz. Birbirini tutup yapışkan hale gelene kadar yoğuruyoruz.Daha sonra köfteler (panikler) yapıyoruz. Sonra elimizin içiyle yassılaştırıyoruz. Bir tencerenin içinde önceden kaynattığımız tuzlu suyun içine koyuyoruz .Öbür taraftan soğanları uzun halka halka doğrayoruz. Kızgın yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. Pembeleştirdiğimiz soğanları köfteleri haşladığımız suya atıyoruz. Kara ve kırmızı biberleri ilave edip bir iki taşım kaynatıyoruz. Naneleri ekleyiyoruz. Sarımsağı ayıklayıp havanda dövüyoruz. Limon suyuyla karıştırıp kaynar köftelerin içine döküyoruz. 5-10 dakika daha kaynatıp sıcak sıcak servis ediyoruz.
Not: Adıyaman yöresinde kimi insanlar farklı farklı şekillerde yapmaktadırlar. Mesela panıklar suda haşlayınca ayrıca sos hazırlanıp üzerine dökülerek te yapılmaktadır.
|
|