|
|
Park Lokantası Muş |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc94314
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2013
2,248 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.musparkgida.com
BA Burası Muş Park Lokantası, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
MA Ben Metin Aytemiş, Park Lokantasının sahiplerinden biriyim.
BA Kaç senedir bu işi yapıyorsunuz?
MA 30 yıldır bu işi yapıyorum, ben iktisatçıyım kamu yönetimi okudum.
BA Kaç yaşınızdasınız?
MA 43 yaşındayım.
BA Nasıl başladınız lokantacılığa?
MA Bu abilerimin mesleği 1980 yılında başladık, ben okurken boş zamanlarımda da burada çalışıyordum. Liseyi bitirdikten sonra zaten üniversiteyi dışarıdan okuduk hep buradayız.
BA Neler var, kaç çeşit ürününüz var?
MA Bizim buranın dağlarında çıkan doğal, organik görük dediğimiz bir otumuz var, çağl dediğimiz bir otumuz var, çengel dediğimiz bir otumuz var bunlardan yöresel yemekler yapıyoruz. Bunlar mevsimlik otlardır, bahar ayında başlar Haziran ayına kadar devam eder bu otlardan zamanında yemeklerini yaparız. Salamurasını yapıp saklarız.
BA Demek salamurası da yapılıyor?
MA Mesela "görüğü" abimin sayesinde değerlendirdik ve yaklaşık 3 yıldır onun patenti bize ait. Biz bunu geçmiş yıllarda kültür bakanımıza, başbakanımıza yedirdik geçenlerde de cumhurbaşkanımıza yedirdik hepsi de çok beğendiler.
BA Görük kar suyu ile beslenip kendiliğinden çıkıyormuş?
MA Evet kar kalktıktan sonra ortaya çıkan bir ottur.
BA Kardelen çiçeği gibi, lezzet olarak da ıspanağa çok benziyor.
MA Evet çok güzeldir.
BA Bunların dışında Muş'a özgü neler var, yemek olarak, tatlı olarak, hamur işi olarak?
MA Muş'un en meşhuru balımız var, tütünümüz var. Yani bir yanımız ilaç, bir yandan da zehir. Ama pazı politik kararlarla artık tütün ekilmiyor. Bundan başka doğal çıkan lalemiz var, yani çiftçi ekmiyor, kendi çıkıyor.
BA Muş'ta her sene lale festivali oluyormuş, 29-30 Nisan gibi, ama şu an göremiyoruz?
MA Geçmiş yıllarda lale festivalimiz olurdu ama bu sene olacak mı, herhangi bir hareket yok.
BA 2000 yılından itibaren başlayıp her sene yapıldığını duymuştum?
MA Doğrudur ama bu sene bir hazırlık yok gibi.
BA Muş halkının lokantada yemek yeme alışkanlığı var mı?
MA Özellikle memur kesimi öyle yemeklerine gelir. Ayrıca bizde yemekler ucuz olduğu için, evde yapmaktan daha cazip geliyor.
BA Ev hanımları geliyor mu?
MA Onlar değil daha çok çalışanlar, memurlar, esnaflar geliyor.
BA Müşterileriniz daha çok neyi tercih ediyorlar?
MA Sulu yemeklerimizi tercih ediyorlar.
BA Günde kaç çeşit sulu yemek çıkartıyorsunuz?
MA Günde ortalama 20 çeşit çıkartıyoruz. Menümüz çok geniştir 350-400 çeşit yemeğimiz var dönüşümlü olarak çıkartıyoruz.
BA Haftanın günlerine göre mi değiştiriyorsunuz?
MA Hem haftanın günlerine göre hem de mevsimsel olarak çeşitlilik gösteriyoruz.
BA Ama mutlaka bir kuru fasulye, pilav gibi, mercimek çorbası gibi yiyecekler devamlı çıkıyordur değil mi?
MA Tabi onlar standart. Bunun yanında daimi çıkan ızgaranın her çeşidi.
BA Fırın yemekleri var mı?
MA Tabi pidenin her türlüsü var, lahmacun var, fırında güveç çeşitlerimiz var.
BA Muş'a turist geliyor mu?
MA Geçmiş yıllarda terörden dolayı hiç turist gelmezdi. Son bir kaç senedir Japon turistler gelmeye başladı.
BA Yerli turist geliyor mu?
MA Turlar düzenlenmeye başladı Ankara'dan, Marmara, Ege bölgelerinden yerli turlar gelmeye başladı.
BA Muş bence görülmeye değer bir şehrimiz hem tarihi dokusu hem de kültürel dokusu var.
MA Doğru.
BA Şube açmayı düşünüyor musunuz?
MA Bizim şubemiz yok ama tabldot yemekleri de yapıyoruz.
BA Nerelere?
MA Hastahaneye, şeker fabrikasına tabldot yapıyoruz ve bu konudaki ihalelere giriyoruz. Geçmiş dönemde birçok kuruma ihale ile tabldot hazırladık.
BA Kaç kişi çalıştırıyorsunuz?
MA Burada 24 kişiyiz ama toplamda 60 kişi çalışıyor. Mesela şeker fabrikasında 25 kişi var, oranın üretimi orada yapılıyor. Her kurumun mutfağı ayrı, buradan gitmiyor yerinde üretiliyor. Taşımalı sistem olarak da bir kaç özel hastanemiz var, onların yemekleri de buradan gidiyor.
BA Burası kaç kişilik?
MA Açık ve kapalı alan olarak toplamda burası 600 kişilik.
BA Çok teşekkür ederiz bize vakit ayırdığınız için.
MA Asıl ben teşekkür ederim.
|
|
Park Lokantası Muş Tarifleri Söyleşiler
|
|