15 gr taze yaş maya
175 gr (3/4 su bardağı) + 1 kahve kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı süt (ılık)
500 gr (4 su bardağı) un
1 fiske tuz
4 yumurta
30 gr (2 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı konyak
Kaplaması:
1 yumurtanın sarısı (2 çorba kaşığı sütle iyice çırpılmış)
2 çorba kaşığı toz şeker
Mayayı küçük bir kasenin içinde ufalayıp, 1 kahve kaşığı şeker katarak, çatalla karıştırınız, ılık sütü ekleyip, pürtüksüz bir bulamaç haline getiriniz. Kaseyi, ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, kabarık ve köpük köpük olana kadar bekletiniz.
Bu arada un ve tuzu, ısıtılmış orta boy bir kaseye eleyip, kalan 175 gr şekeri katarak bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kasede, yumurta, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı çatalla, hepsi iyice karışana kadar çırpınız. Orta boy kasedeki unlu karışımın ortasını çukur yapıp, içine maya ile yumurta karışımını akıtınız.
Bir spatulayla yada parmaklarınızla sıvıyı yavaş yavaş una yedirip, hamur kasenin kenarlarından ayrılmaya başlayınca, hafif unlanmış bir tezgaha çıkarınız. Hamuru 10 dakika, iyice pürtüksüz olana kadar yoğurduktan sonra top yapınız.
İçinde malzemeyi karıştırdığınız kaseyi yıkayıp kurulayarak, hafifçe yağlayınız. Hamuru kaseye koyup, üstüne biraz un serpiniz. Kaseyi, temiz ve nemli bir bezle örtüp, ılık ve cereyansız bir yerde 2 saat, hamur biraz kabarana kadar bekletiniz.
Kalan 1 tatlı kaşığı eritilmiş yağla, 1 kg'lık bir ekmek kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız.
Kabarmış hamuru, hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp 5 dakika yoğurunuz.
Hamura uzunca bir biçim verip, hazırladığınız kalıba koyunuz. Kalıbı temiz ve nemli bir bezle örtüp, ılık ve cereyansız bir yerde yarım saat bekletiniz.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip, ısıtınız.
Bir fırçayla, sütle çırpılmış yumurta sarısını hamurun üstüne sürüp, 2 çorba kaşığı şekeri serpiniz.
Tepsiyi fırının orta katına sürüp, keki 10 dakiıka pişiriniz. Sonra fırının sıcaklığını azaltıp (190°C), keki 55 dakika-1 saat daha, üstü nar gibi olana kadar pişiriniz. (Kekin pişip pişmediğini anlamak için, tepsiden çıkarınız. Tersinden parmağınızla tıklattığınızda, tok ses gelirse pişmiş demektir. Pişmemişse yeniden fırına sokup 10 dakika daha pişiriniz.)
Keki bir tel ızgarada tamamen soğuttuktan sonra servis ediniz.
Not: Pastis, tek başına ya da tereyağı ve reçelle birlikte servis edebileceğiniz bir Fransız kekidir.
|