|
|
PASTÖRİZASYON KAZANI |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11841
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2007
1,949 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pastörizasyon usulüyle hazırlanacak konservelerin mikropsuzlaştı-rılması için yapılacak pastörizasyonda kullanılan kaplara pastörizasyon kazanı denmektedir. Pastörizasyon kazanı ve tencereleri silindir biçiminde ve yuvarlak olurlar. Kalaylı bakırdan, emayeden veya başka bir madenden yapılmış olabilirler. Bakırdan olanlarını tercih etmek gerekir. Çünkü bakır ısıyı kolay iletir, içindeki suyun ve kavanozların ısınması daha çabuk olur. Bakırın dayanıklı oluşu da önemlidir uzun yıllar kullanılabilir. Emaye kazanlar ise sırları zamanla döküleceğinden pek dayanıklı olmaz. Pastörizasyon kazanı olarak ev otoklavlarım da kullanmak mümkündür. Ancak otoklavlara konacak kavanozların otoklav sepeti içine yerleştirilmeleri gerekir. Otoklav pastörizasyon işinde kullanıldığında kapağı örtülmez veya örtülse bile sıkıştırılmaz ve tazyiksiz olarak kullanılır. Pastörizasyon kazanlarının ağızları kapalı olmalıdır. Kavanozların dibine tahta bir ızgara koymak gerekir. Ayrıca kavanozların üstünü aşacak suyun en az beş santim olması gerektiğine, suyun üstüne de en azından beş santim kaynama payı bırakmak gerektiğine göre pastörizasyon kazanlarının eldeki kavanoz yüksekliğinden en az 15 - 20 santim yüksek olmaları gerekir. Bazı kimselerin pastörizasyon kazanları çok yüksek olabilir. Böyle kazanlarda kavanozları, boylan uyuyorsa üst üste de koymak mümkündür. Ancak bu gibi durumlarda alt sıradakilerle üst sıradaki kavanozlar arasına ikinci bir tahta ızgara koymak gerekir. Kavanozların pastörizasyon kazanlarına yerleştirilip çıkarılırken bunlar sıcak olduklarından elle tutmak, hele kaynar suyuna elin sokulması mümkün değildir. Bunun için kavanoz maşaları kullanılır.
|
|
PASTÖRİZASYON KAZANI Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|