Herhangi bir patlıcanlı kebap yemeğinde, 1 kişiye 1 orta boy kemer patlıcanı olarak hesap ediniz. Patlıcanlar siyah, iri ve çekirdeksiz olursa daha iyi olur.
İri kemer patlıcanın soyuluşu ve hazırlanışı: Patlıcanın sapını kesip tamamen kabuklarını soyunuz. Boyuna karşılık 4'e yarınız. Sonra 5'er santim boyunda kesiniz. Patlıcanlar başparmağınızın boyunda ve şeklinde, fakat daha kalın olmalıdırlar.
Orta boy patlıcanların soyuluşu ve hazırlanışı: Orta boy patlıcanları da saplarını kestikten sonra tamamen doğrayınız ve ortadan boyuna 2'ye yarınız, sonra 5'er santim büyüklüğünde doğrayınız.
İnce patlıcanların soyuluşu ve hazırlanışı: İnce patlıcanlar yukarıdaki orta boy patlıcanlar için tarif edildiği gibi soyulur, yalnız 1,5 santim kalınlığında lira biçimi yuvarlak kesilir.
Sarma kebaplar için patlıcan hazırlanışı: Sarma kebaplar için daha çok iri kemer patlıcanı kullanınız. Sapını kesiniz ve kabuklarını tamamen soyunuz. Sonra boyuna yarım santim kalınlığında ve 20 santimlik cetvel gibi dilimleyiniz.
Not: Ne kebabı yaparsanız yapınız, patlıcanları 1 saat önceden muhakkak bolca tuzlayınız. Kullanacağınız zaman, önce yıkayıp, sonra kullanınız. Tuzlanmamış patlıcan çok yağ çeker ve ağır olur.
|