Gümüşhane Valiliği
1 Kilogram Pazı
100-150 Gram Kıyma Veya Et Kavurması
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Adet Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
4-5 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
Önce pazılar, sapları ve yapraklarıyla beraber bir santim boyunda doğranır ve yıkanır. Bir tencereye 5-6 su bardağı su ve az tuz atılır. Su kaynayınca pazılar ilave edilip, 7-8 dakika rengi hafifçe dönünceye kadar haşlanır. Altı söndürülüp, süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan pazılar eller arasına alınıp sıkılarak bir portakal büyülüğünde toplar haline getirilir. Bu topların ağzı kapatılarak daha sonra kullanılmak üzere buzdolabında 2-3 gün kadar muhafaza edilebilir. Bir tarafta tencereye yağ konulur, ince kıyılmış soğanla beraber kıyma ya da et kavurması eklenip kavrulur. Salça ilave edilip, 2-3 dakika daha kavrulduktan sonra pazıların 2 veya 3 topu üzerine aktarılır. Pazılar da 2-3 dakika hep birlikte kavrulduktan sonra 1 su bardağı ılık su, tuz ve karabiber ilave edilerek altı da hafif kısılarak pişmeye bırakılır. Aradan 8-10 dakika geçtikten sonra tencerenin kapağı açılır, kişi sayısına göre 4-5 yumurta kaşıkla yemeğin içine açılan gözlere kırılır. Altı iyice kısılıp, 5-6 dakika daha pişirilir. Sıcak servis edilir.
|