2 bağ pazı
2 su bardağı bulgur
1 adet büyük soğan
3 diş sarımsak
4-5 dal maydanoz ve taze nane
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber
Sos için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 yemek kaşığı nar ekşisi
2 su bardağı sıcak su
Pazıları temizleyip kaynar suya batırıp hemen süzgece çıkarın. Pazı yaprağı ince olduğu için erir. Süzülünce yaprakları soğuk suya atın ve bir kaç dakika sonra tekrar süzün. Sonra pazı yapraklarının ortasında damar varsa o kısımlarını çıkarın ve kenara alın. İç harç için derin bir kasede bulguru yıkayıp içine soğanı rendeleyin, sarımsak ekleyin, salça, baharatlar, tuz ve taze otları ince kıyıp ekleyin. Nar ekşisi, zeytinyağını ilave edip karıştırın. Yarıya böldüğünüz pazıların ortasına iç koyup dikkatlice sıkıca sarın. Tencerenin altına sapları dizip sarmaları üstüne dizin. Üzerine dökmek için sosa nar ekşisi, zeytinyağı sıcak suyu karıştırıp tencereye dökün. Üstünü tabakla kapatın. Tencereni kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte pişmeye bırakın. Dolmalar suyunu çekene kadar pişirin.
10-12 adet büyük pazı yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan, doğranmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 su bardağı kuru üzüm
1/4 su bardağı çam fıstığı
1/4 su bardağı ince doğranmış taze nane ve maydanoz
Tuz ve karabiber
2 su bardağı su veya tavuk suyu
Limon dilimleri ve yoğurt (servis için)
Büyük pazı yapraklarını taze ve temiz suyla iyice yıkayın. Ardından kaynar suya batırıp 1-2 dakika haşlayın. Haşlama işlemi yaprakların esnek olmasını sağlar ve sararken kolaylık sağlar. Haşlanan yaprakları soğuk suya alarak bekletin ve süzün.
Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinci ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin. Üzerine kuru üzüm ve çam fıstığını ekleyin. Taze nane ve maydanozu da ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İç harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Her pazı yaprağının ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Yaprakları sarmaya başlamadan önce kenarlarını içe doğru katlayarak sarmanın sağlam olmasını sağlayın. Yaprakları sıkıca sarın.
Bir tencereye sarmaları dizin. Üzerlerine su veya tavuk suyu ilave edin. Sarmaları örtecek kadar su eklemeyi unutmayın. Tencereyi kısık ateşte kaynatın. Sarmalar suyunu çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Pazı sarmalarını servis tabağına alın. Üzerine taze limon dilimleri ve yoğurt ile servis yapın.