Dünden Bugüne Antalya
Pekmez elde etmek için toplanan üzümler, çeşitli yöntemlerle sıkıldıktan sonra üzüm suyu elde edilir.
Ekşi halde olan üzüm suyu, 50-60 derece ateşte 15 dakika boyunca kaynamaya bırakılır.
Pekmezin rengini berraklaştırmak ve tadındaki ekşiliği gidermek amacıyla içine pekmez toprağı ilave edilir. Takriben 100 kg üzüme 1,5 kg pekmez toprağı eklenmektedir. Kaynama
işlemi bittikten sonra bir müddet bekletilen üzüm şırasının içindeki parçacıklar dibe çöker. Böylelikle üstte kalan berrak kısmı tortudan ayrılır, kalan tortu ise atılır.
Elde edilen bu şıra, kaynatma kazanlarında kaynatılır. Kaynadıkça içinde bulunan şekerin etkisiyle rengi kararır. Kaynadıktan sonra göz göz kaynamaya başlaması, pekmezin artık kıvamlı bir şekilde piştiğinin göstergesidir.
|