1,5 kg karalahana (ayıklanıp, yıkanmış)
25 cl. (1 su bardağı) tuzsuz tavuk (ya da sebze) suyu
1 soğan (doğranmış)
100 g (1/2 su bardağı) pirinç
1 tatlı kaşığı kekik
125 g lor peyniri (tercihen yarım yağlı)
5 çorba kaşığı Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesi
1/4 tatlı kaşığı hintcevizi rendesi
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
5 çorba kaşığı ufalanmış kuru ekmekiçi
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
Büyük bir tencereye tavuk (ya da sebze) suyunu koyup, soğanları ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve karışımı bir taşım kaynatın. Kaynayınca pirinçler ve kekiği ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak, ateşi iyice kısın ve karışımı pirinçler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin.
Fırınınızı 200 °C'a ısıtın. Islak karanahaları bir tencereye koyup, tencerenin kapağını sıkıca kapattıktan sonra, orta ateşe oturtarak, karalahanalar gevşeyin-ceye kadar (3 - 4 dakika) bıraktıkları suda haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, karalahanaları bir süzgeçte süzerek, kabaca doğrayın.
Öbür tencereyi de ateşten alıp, içindeki pirinçli karışıma doğranmış karalahanalar, lor peyniri, Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesinin 4 çorba kaşığı, hintcevizi rendesi, tuz ve karabiberi ekleyerek, iyice karıştırın.
Bir fırın kabını zeytinyağıyla hafifçe yağlayıp, içine tenceredeki karışımı döşeyerek, üstüne ufalanmış ekmek içini ve kalan Parmesan (ya da kaşar) peyniri rendesini serpin. Kalan zeytinyağını damla damla üstüne gezdirip, kabı fırının en yüksek rafına vererek, karışımı üstünde kabarcıklar oluşmaya başlayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin. Kabı fırından alıp, fırını söndürerek, fırın ızgarasını yakın. Kabı fırın ızgarasının altına verip, peynirli karalahana ograteni, üstü altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirdikten sonra, kabı fırından alarak, bekletmeden servis yapın.
|