Hamuru İçin: 500 g un, 1 su bardağı su, 300 g tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz.
İçi için: 1 kalıp beyaz peynir, 1 kuru soğan, yarım bağ maydanoz, yarım bağ dereotu, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz.
Üzeri için: 1 yumurta sarısı, susam.
Tereyağı yakmadan eritilir. Un, su ve tuz ile hamur yoğurulur, arasına eritilen tereyağın yarısı dökülerek iyice yoğurulurulur. Hamur buzdolabına kaldırılarak yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Hamur buzdolabından alınarak tekrar açılır ortasına artan tereyağı konarak tekrar iyice yoğurulur.
Hamur 6 bezeye ayrılır.
Hamur tekrar dinlenirken içi hazırlanır; soğanlar ince ince doğranarak bir tavada az bir yağla kavrulur, soğutulur. Beyaz peynir rendelenerek ya da ezilerek soğana katılır. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılarak peynire katılır, üzerine tuz ve pul biber eklenerek iyice karıştıılır.
Birinci hamur bezesi alınır, elle olabildiğince büyük olarak açılır.
Açılan yufkanın arasına için altıda biri tek sıra halinda yayılır.
Yufka başından itibaren rulo halinde sarılır.
Elde ettiğimiz rulo sıktırılarak aynı kalınlığa gelmesi sağlanır.
Yufka rulosu dıştan içe doğru önce ikiye sonra dörde katlanarak kol böreği şekli verilir.
Hazırlanan 6 adet kol böreği, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
Susam serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilir.
Takribi 25 dakika pişen börekler servise sunulur.
|