https://www.aksam.com.tr
İlk olarak yöreye özgü pideler ince ince ufak kareler şeklinde kesilir ve tabağa yerleştirilir.
Sonra kuzunun kelle ve paça etini suyun içerisinde 5 saat boyunca bekletilir. Ardından 2 saat boyunca kaynatılır. Bu kaynayan su etinden ayrılır.
Elde edilen o su, pidenin üstüne dökülür. Yemeğin püf noktası burasıdır.
Suyunu ne çok ne de az koymalısınız. Çok koyarsanız pideler çok ıslanacak, az koyarsanız pideler kuru kalacak. Tam kıvamını tutturmanız gerekiyor.
Daha sonra paçanın etini ıslanan pidelerin üzerine serpiştiriliyor. Sonra kırmızıbiber, isteğe göre sirke, sarımsak ya da limon eklenir.
Son olarak bolca tereyağı koyulur.
Not: Kırkağaç Kaymakamlığının yaptığı tescil başvurusunun onaylanmasının ardından yemek, "Kırkağaç topalak yemeği" ve Kırkağaç kavununun ardından ilçenin coğrafi işaretli üçüncü ürünü oldu.
|