En az zararlı olanından en zararlısına doğru da, pişirme yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
• Kısık ateşte, çelik tencere içinde, kendi suyuyla veya bir miktar bitkisel yağla, domates ve soğan ilavesiyle üstü kapalı olarak pişirme.
• Fırında pişirme. Çok sıcak havanın dolaşmasıyla sağlanan bu yöntemi sık kullanmayın.
• Izgarada pişirme yönteminde besinler yine kendi suyuyla veya pek az yağla ateşte pişirilir. Yine ifrata kaçmamakta yarar var.
• Kızartma, kızgın bitkisel yağ içinde pişirmek demektir. En zararlı yöntem olup, özellikle yağı yakma-maya dikkat edin. Sık kullanmamakta yarar var
• Haşlama pişirmede besin, kaynar suyun içine atılarak bir süre pişirilir. Fakat besleyici özelliklerinin çoğu bu sırada yok olur.
• Düdüklü tencerede pişirme. Besinler çok çabuk pişer, ama besinlerin en büyük değer kaybına uğradıkları yöntemdir.
|