|
|
PORTAKALLI MUZLU ÇİN PİLÂVI |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc12033
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2007
2,298 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
400 gram pilâvlık pirinç,
70 gram tereyağı,
1 baş soğan,
2 sap kereviz,
2 diş sarımsak,
1 demet maydanoz,
4 muz,
2 portakal,
1.5 litre tavuk suyu,
yeteri kadar karabiberle tuz.
Yapımı: Bir toprak tencereye 50 gram tereyağı koyup bunu eritmeli. Yağ eriyince önceden temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılırcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyla sarmısağı ye rendelenmiş soğanı içine atmalı, tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Güveçteki sebzeler iyice kavrulunca soğuk suda yıkanmış ve iyice süzülmüş pirinci içine atmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika pirinci de kavurmalı Sonra kıyılmış maydanozun yarısını ve bir portakalın sıkılmış suyunu katmalı (portakalın kabuğunun sadece sarısını rendeleyip bir kenara ayırmalı). Tuzunu ve taze öğütülmüş karabiberi de serptikten sonra birbuçuk litre kadar ılık tavuk suyunu içine döküp güvecin kapağını örtmeli ve pilâvı onbeş dakika kadar kaynatmalı yani pilâv suyunu çekinceye kadar güveci ateşte tutmalı. (Pirinç iyice pişmiş ama dağılmamış olacaktır. Yani Türk pilâvı gibi diri duracaktır). Beri yanda bir kuşaneye 25 gram tereyağı koymalı. Yağ eriyince yuvarlak ince dilimlere doğranmış iki muzu içine atmalı ve bunları nar gibi kızartmalı. Kabı ateşten indirmeden bir dakika önce bir kenara bırakılmış olan rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirmeli.
Pilâvı ateşten indirir indirmez bu muz parçalarını içine katmalı ve harmanlayarak bunları pilâva karıştırdıktan sonra güvecin ağzına temiz bir bez örterek pilâvı güvecin sıcaklığında demlenmeye bırakmalı. Bu arada ikinci portakalın kabuğunu (sadece sarı kısmını) uzun dilimler halinde doğramalı. Kalan iki muzu oldukça kalın ve yuvarlak dilimlere doğramalı. Kalan tereyağını bir kuşanede eritmeli. İçine muz dil imleriyle portakal kabuğu dilimlerini katmalı, karıştırarak bunları kavurmalı. Pilâvı servis tabağına alınca kızartılmış muz ve portakal kabuğu parçalarıyle pilâvın üstünü süslemeli. Pilâvın çevresini de dilimlenmiş ikinci portakalla süslemeli ve tabağı sofraya götürüp servis yapmalı.
|
|
PORTAKALLI MUZLU ÇİN PİLÂVI Tarifleri Çin Yemekleri
|
|