|
|
PÖTİFUR |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63916
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2011
2,496 defa indirildi / yazdırıldı
|
60 gr (4 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış)
60 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı un
75 gr (1/4 su bardağı 1 çorba kaşığı) şeker
2 yumurta
1/2 kahve kaşığı vanilya esansı
Fondanlı kaplaması:
500 gr fondan (yumuşatılıp, 8 çorba kaşığı şekerli şurupta eritilerek, sıcak olarak saklanmış)
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ıstınız.
1 tatlı kaşığı yağla 22,5X22,5 cm'lik (ya da bu boyutlara yakın) bir kalıbı yağlayınız. 2 çorba kaşığı unu kalıba serpip, unun her tarafa yayılması için kalıbı sallayınız. Kalıpta kalan fazla unu silkeleyip, kalıbı bir kenara bırakınız.
Orta boy ateşe dayanıklı bir cam kaba şekeri, yumurtaları ve vanilya esansını koyup, kabı içi yarıya kadar kaynar su dolu bir tencereye yerleştiriniz. Tencereyi ağır ateşe oturtup, karışımı yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp kabı içinden çıkarınız. Kalan 60 gr (1/2 su bardağı) unu, bir kaşıkla yadirerek katınız. Kalan 60 gr (4 çorba kaşığı) yumuşatılmış yağı da 4-5 parça halinde ekleyip, karışımı pürtüksüz bir hale getiriniz.
Hazırladığınız bu karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba döküp, bir bıçağın sırtıyla yada kaşığın tersiyle üstünü düzleştiriniz.
Kalıbı fırının orta katına sürüp, keki 15-20 dakika, ortasına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Kek pişince kalıbı fırından çıkarıp, keki kalıpta soğumaya bırakınız. Kek tamamen soğuyunca kalıptan çıkarıp, uzun ve keskin bir bıçakla 4X4 cm'lik kareler halinde keserek bir kenara bırakınız.
Sıcak fondanlı kaplamayı ateşe dayanıklı orta boy bir cam kaba dökünüz. Kırmızı şeker boyasını ekleyip iyice çırpınız. Kabı içi yarıya kadar sıcak su dolu bir tencereye yerleştirip, tencereyi ağır ateşe oturtunuz. (Böylece fondanlı kaplamanız kekleri kapladığınız sürece soğumayıp, katılaşmayacaktır) Kek parçalarından birine bir kürdan batırıp, sıcak fondana sokunuz. Kek parçasının her tarafı fondana bulanınca, kaptan çıkarıp bir tel ızgaranm üstüne koyunuz. Öteki kek parçalarını da aynı biçimde fondanla kapladıktan sonra, en az 1 saat, fondan iyice soğuyup tamamen sertleşene kadar bir kenarda bekletiniz. (Fondanınız artarsa, ilerde kullanmak için bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.) Pötifurları bir servis tabağına dizip, servis ediniz.
Not: Son derece hafif bir çeşit sünger keki olan pötifurları çay yada Fransız kahvesi ile servis edebilirsiniz. Pötifurlar, krem şantiyi yada değişik reçellerle doldurulabilir.
|
|
PÖTİFUR Tarifleri Bavaruaz Tarifleri
|
|