500 gram ince makarna
12 bardak su
2 çorba kaşığı tuz
ROSTOSU:
250 gram sığır eti
200 gram soğan (2 büyük)
60 gram çiçekyağı (3 çorba kaşığı)
600 gram domates (3 büyük), ya da tuzsuz domates salçası
3 bardak su, ya da margarin
Tuz ve karabiber
ÜSTÜNE:
40 gram tereyağı, ya da margarin (2 çorba kaşığı)
25 gram rende gravyer peyniri
1 Bir kuşaneye; 3 silme çorba kaşığı çiçekyağı koyarak kızdırmalı sonra bu yağa; kemiksiz 250 gram sığır eti koyarak, her bir tarafı nar gibi oluncaya kadar kuvvetli ateşte 15 dakika kızartmalı, sonra tencereye; küçük kesilmiş 2 büyük soğan koymalı, soğanlar esmerce bir renk alıncaya kadar arada bir karıştırarak kavurmalı, sonra bunlara; kabuk ve çekirdekleri çıkarılmış ve küçük doğranmış 3 büyük domates, ya da bir - bir çeyrek kahve fincanı tuzsuz domates salçası, 3 bardak su, ya da et suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ile 1 kahve kaşığı da karabiber katarak tencerenin kapağını kapatmalı ve etleri iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar aşağı yukarı 3 saat pişirmeli, sonra tencereyi ateşten alarak, eti küçük parçalara doğramalı ve bir kez de et makinesinden geçirdikten, ya da çok ince kıydıktan sonra, kuşanedeki salçalarına katmalı ve bir tarafa bırakmalıdır.
2 Sonra bir tencereye; 12 bardak su ile 2 silme çorba kaşığı tuz koyarak kaynamaya bırakmalı, kaynayınca buna; 500 gram ince makarna koymalı, makarnalar yumuşak bir hal alıncaya kadara aşağı yukarı 15 dakika haşlamah, iyice süzmeli, sonra da bunları içinde ancak erimiş bir halde 2 silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin olan tencereye alarak, tencereyi sallamak suretiyle makarnaları bir dakika kadar yağda sote etmeli, sonra da bunlara; kıymalı salçayı katarak, iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve yanında 1 kahve fincanı rende gravyer peyniri olduğu halde servis yapmalıdır.
|