BA Sizi tanıyabilir miyiz?
CB Celal Binatlı burası Mavi Göl uygulama oteli ben buranın mutfak şefiyim.
BA Buralımısınız?
CB Evet doğma büyüme buralıyım 2008 yılında asistan olarak başladım. Buranın turizm meslek lisesi mutfak bölümü mezunuyum. Antalya otelerinde garson ve aşçı olarak başladım.
BA Burada ne zamandır çalışıyorsunuz?
CB 1 senedir buranın mutfak şefiyim.
BA Buranın en çok hangi yemekleri tutuluyor?
CB Burada göl olduğu için su ürünleri ağarlıklı, sazan dolması, sazan ekşileme, erez kırma (balık salamurası), bunun dışında topalak, kabune pilavı, kapama (düğün yemeği), çakıl helvası, peynirli pide (şekerli).
BA Özellikle sazan dolmanız çok meşhur, kısaca anlatabilirmisiniz?
CB Önce iç pilavı hazırlanır, içinde bol nanesi olur, bu pilavın nanesi çok fazla olmalıdır. Sazanı yıkayıp içine pilavı doldurulur ve dikilir, 170 derece fırında 1 ya da 1:30 saat pişirilir.
BA Soğan kullanıyor musunuz?
CB Soğan yok ama sarımsak kullanıyoruz, sarımsak tat veriyor özellikle tatlı su balıklarında çok iyi oluyor.
BA Şimdi av yasağı var bu dönemde müşterilerinize ne veriyorsunuz?
CB Dondurarak stokladığımız balıklarımız var av yasağında bu balıkları kullanıyoruz. Bunun dışında çipura, alabalık gibi kültür balıklarımız var onları da kullanıyoruz.
BA Sazan dolması herzaman hazır olmuyor galiba?
CB Sazan dolmasını 2 gün öncesinden sipariş üzerine hazırlıyoruz, ayrıca hamsi gibi, kalamar gibi deniz ürünlerini de pişiriyoruz. Kalamarın güvecini hamsinin tavasını yapıyoruz.
BA Bunun dışında Eğirdir'de düğün ve bayram yemeklerinden neler var?
CB Düğün yemeği olarak kapamamız var, pilavı pişiririz, eti tandırda pişiririz daha sonra eti pilavın üzerine kapatırız.
BA Kapamaya kabune diyorsunuz değil mi?
CB Evet ikiside aynı şey.
BA Bir de helvanız var.
CB Daha çok Isparta'ya özgü ama burada daha çok balık ürünlerimiz meşhur.
BA İlerisi için mesleğinizde neler yapmayı düşünüyorsunuz?
CB Antalya'da daha büyük bir otelde çalışıp kendimi geliştirmeyi istiyorum. Bu meslekte kendinizi geliştirmek istiyorsanız büyük otellere gitmeniz lazım. Askerken Girne'de de çalışmıştım.
BA Yabancı mutfaklardan bilgileriniz var mı?
CB Yabancı mutfak bilgim zayıf.
BA Önemli olan da Türk mutfağı, çok teşekkür ederim Celal bey.
CB Ben de teşekkür ederim.
|