Nigar Baytürkmen
Yoğurt tahta yayıkta su ile çırpılır.
Yüzüne çıkan tereyağı toplanır.
Tahta küleğe alınıp karıştırılır.
Hava sıcak ise içine buz atılır.
Bu tereyağıdır. Ateşe konur eritilir. Biraz tuz eklenir. Ayranını bırakınca süzdürülür, bir kez daha pişirilir.
Yine süzdürülür ve tüm suyu gidip yağ kalana dek aynı işlem yinelenir.
Bu şekilde uzun süre dayanıklı hale gelen sadeyağ bugün daha kolay bir yöntemle de elde edilebiliyor. Örneğin 5 kg tereyağına 1 yemek kaşığı un ve 1/2 yemek kaşığı tuz eklenip ateşe konur, yağ eriyince dinlendirilir.
Not: Sadeyağ Polatbey’e bağlı Karapınar köyünde yeni doğmuş bebeğe, beslenmesi, güçlü olması için verilir.
|