1200 gram sultanî bezelye
100 gram sadeyağı, ya da margarin (5 çorba kaşığı)
HAŞLAMAK İÇİN:
12 bardak su
1 silme kahve kaşığı karbonat
Tuz
1 Bir tencereye; 12 bardak su, 1 silme küçük kahve kaşığı karbonat ile 1 silme çorba kaşığı tuz koyarak, suyu kaynamaya bırakmalı, kaynayınca, buna; etrafının kılçıkları bıçakla tıraş edilircesine alınmış, 1200 gram sultanî bezelye ilâve ederek, bezelyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar ortadan daha az ateşte aşağı yukarı 14 - 16 dakika arasında haşlamaya bırakmalıdır. (Bezelyeler gereğinden fazla haşlanırsa ezik bir hal alırlar. Bu nedenle 13 dakikadan sonra bezelyeleri arada bir kontrol etmelidir.)
2 Bundan sonra, haşlamış olduğumuz sultanî bezelyeleri süzgeçten geçirmek suretiyle iyice süzülmelerini sağlamalı ve tabağa alarak, üstlerine ılık bir halde 5 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin katmalı ve servis yapmalıdır.
|