1500 gram taze bakla
140 gram sadeyağı ya da margarin (7 çorba kaşığı)
200 gram kuzu eti
120 gram soğan (2 orta)
1 demet taze soğan
2 bardak su, ya da et suyu
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1/2 limonun suyu
1 demet dereotu
Tuz
1 Bir kuşaneye; küçük kesilmiş 2 orta boy soğan, 7 silme çorba kaşığı sadeyağ, ya da margarin, kuşbaşı kesilmiş 200 gram kuzu eti ile 1 tatlı kaşığı da tuz koymalı, tencerenin kapağı kapatılmış olarak ateşe oturtmalı ve soğanlar hafifçe ölünceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle 20 - 25 dakika arasında pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak bir tarafa bırakmalıdır.
2 Diğer taraftan, çok büyük ve kart olmayan 1500 gram taze baklanın uçlarını ve iki taraflarındaki kılçıkları sıyırırcasma ince kestikten sonra, kılçıkları kesilen her baklayı bir tepsi ya da tencereye atmak suretiyle bütün baklaları böylece ayıklamak ve yıkadıktan sonra da sularını süzmeli ve süzülmüş bu baklalara, yarım silme çorba kaşığı tuz ile, yarım adet de limonun suyunu koyarak, harmanlamak suretiyle tuz ve limon suyunu baklalara iyice karışmasını sağlamalıdır.
3 Sonra pişirerek bir tarafa bırakmış olduğumuz kuşbaşı etleri büyükçe bir kuşaneye, ya da orta boy bir tencerenin ortasına topluca bir şekilde yaymalı, sonra yayılmış bu etlerin etrafına, biraz büyükçe ve aynı boyda olanlarından bir sıra baklayı yanyana döşedikten sonra bunların üstlerine de, yine aynı boyda küçük parçalara kesilmiş bir sıra da taze soğan istiflemeli, soğanların üstlerine de gelişigüzel olmak üzere kalan baklaları doldurduktan sonra, bunlara 1 demet dereotu 2 bardak su ile yarım çorba kaşığı toz şeker katmalı, sonra da üstlerine buruşturulmuş ve ıslatılmış olan bir yağ kâğıdı örtmeli ve tencerenin kapağını sıkıca kapattıktan sonra, baklalar suyunu çekip de yumuşak bir hal alıncaya kadar kuvvetli ateşte aşağı yukarı bir buçuk saat pişir-meli ve tencereyi ateşten alarak, üstlerine bir tabak kapatmalı ve tencereyi altüst etmek suretiyle baklaları tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
|