1+1/2 tatlı kaşığı tereyağı
30 gr taze (yaş) maya
1 tatlı kaşığı şeker
3+3/4 su bardağı + 4 tatlı kaşığı ılık su
1350 gr (12 su bardağı) sert un
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı rafine yağ
Saksı biçiminde 4 toprak kabı tereyağla yağlayıp, bir kenara bırakınız. Mayayı küçük bir kaseye ufalayınız, şekeri ekleyip bir çatalla eziniz. 4 tatlı kaşığı ılık suyu ekleyip iyice karıştırınız. Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, karışım kabarana kadar bekletiniz.
Unu ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye koyup, ortasını çukurlaştırdıktan sonra mayalı karışımı, balı, kalan 3+3/4 su bardağı ılık suyu ve rafine yağı ekleyerek, una yavaş yavaş yediriniz. Bütün un karışıp, hamur kasenin kenarlarından taşmaya başlayınca, hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarınız. Tezgahı arasıra unlayarak, hamuru 10 dakika yoğurunuz. (Hamur pürtüksüz ve esnek olmalıdır.)
Büyük kaseyi yıkayıp kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız. Hamuru top yapıp, yeniden kaseye koyunuz. Üstüne biraz un serpip temiz ve nemli bir bezle örtünüz. Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur bir kat kabarana kadar bekletiniz.
Hamuru yeniden hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp, tezgahı arasıra unlayarak yoğurunuz. Keskin bir bıçakla hamuru 4 eşit parçaya bölüp, yağlamış olduğunuz toprak kaplara yerleştiriniz. Kapları temiz ve nemli birer bezle örtüp ılık ve cereyansız bir yere kaldırarak hamuru 30-45 dakika, kabarana kadar dinlendiriniz.
Önce, fırmınızı yüksek sıcaklığa (240°C) getirip, ısıtınız.
Kalıpları fırının orta katında 15 dakika pişiriniz. Fırınınızın sıcaklığını biraz düşürüp (220°C), ekmekleri bir alt katta 25-30 dakika daha pişiriniz.
Kalıpları fırından çıkarıp diplerine vurunuz. Tok bir ses geliyorsa ekmekler pişmiş demektir. Ekmekler pişmemişse, fırınınızın sıcaklığını biraz daha düşürüp (190° C), 10 dakika daha pişiriniz. Kalıpları fırından alıp, ekmekleri soğuttuktan sonra servis ediniz.
Not: Saksı ekmeği, değişik biçimiyle ilgi çekici bir kahvaltı ekmeğidir. İyi saklanırsa, bir hafta tazeliğini korur.
|